Εδώ βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νικολάου… Ένα μοναδικό μουσείο μνήμης… Εικόνες

Πολιτισμός

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες & τις εορτάζουσες!

Γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο, ελληνικής καταγωγής χριστιανό επίσκοπο στα Μύρα της Λυκίας (Μικρά Ασία), άγιο της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προστάτη των φτωχών και των ναυτικών.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας αποτελεί σημαντικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, μοναδικό μουσείο θρησκευτικής και ιστορικής μνήμης.

Είναι ο παλαιότερος ναός του Αγίου Νικολάου, «παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής Τέχνης» κτισμένος στον τόπο καταγωγής και έδρα της επισκοπής του Αγίου, με θαυμαστές τοιχογραφίες που απεικονίζουν μεταξύ άλλων τον θαυματουργό βίο του.

Πρόκειται για βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου. Κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Εκεί βρίσκεται ο τάφος του, η σαρκοφάγος από την οποία αφαιρέθηκαν τα λείψανά του για να μεταφερθούν στην Ιταλία τον 11ο αιώνα.

Ο χώρος αποτέλεσε προσκύνημα ήδη από τον 4ο αιώνα και γνώρισε πολλαπλές μεταβολές στην πάροδο των χρόνων. Η συστηματική λειτουργία της εκκλησίας συνεχίστηκε μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.

 1,979 total views,  1 views today