Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα για το σύμβολο της Κέρκυρας…

Πολιτισμός

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο κτήμα του Μον Ρεπό, ιδιοκτησίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης και της ανεπαρκούς υδροδότησης. Κάποιοι ήδη εκφράζουν τους φόβους τους σε περίπτωση που εκδηλωθεί στο χώρο πυρκαγιά.

Προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει να συνδράμει, μέσα από το πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero και τον Ιούνιο εγκαθίσταται ο ανάδοχος, προκειμένου να κάνει τους μεγάλους και εκτεταμένους καθαρισμούς που απαιτούνται.

Εκτός από τους εκτενείς καθαρισμούς, ως άμεσες προτεραιότητες προσδιορίστηκαν η υδροδότηση των υφιστάμενων φωλεών πυρόσβεσης και η εγκατάσταση νέων, σε όλο το μήκος των επισκέψιμων μονοπατιών, ο έλεγχος των εξόδων κινδύνου, όπως και η ολοκλήρωση των σχεδίων διαφυγής για τις αρχαιότητες  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και για το κτήμα από τον Δήμο.

Η ιστορία του

Το κτήριο βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο για το νησί της Κέρκυρας, καθώς στεγάζει σπάνια ευρήματα αλλά και κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία.

Στην έπαυλη φιλοξενήθηκε το 1863 και αρκετές φορές μετά η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, η οποία αργότερα έκτισε στο χωριό Γαστούρι δική της έπαυλη, γνωστή και ως Αχίλλειο. Την 1 -6-1864 η έπαυλη και οι κήποι δωρίστηκαν από το Επαρχιακό Συμβούλιο της Κέρκυρας στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος ονόμασε το κτήμα Mon Repos (Μον Ρεπό), δηλαδή «η ανάπαυσή μου». Μέχρι και το 1967 το Μον Ρεπό χρησιμοποιήθηκε από την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

Επίσης, φιλοξενήθηκαν στο Μον Ρεπό πρωθυπουργοί, βασιλείς και πρίγκιπες από την Ισπανία και την Αγγλία. Λέγεται μάλιστα πως ο ξενώνας, ο οποίος αποτελεί ένα δεύτερο κτήριο δίπλα στην κεντρική έπαυλη πήρε το όνομα «Τίτο» από τον ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στο Μον Ρεπό γεννήθηκε ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας.

Loading