Χώρος προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο… Εικόνες

Πολιτισμός

Σήμερα γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος Ανδρέας της Πάτρας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Πατρών ή Καθεδρικός Ναός Αγίου Ανδρέα Πατρών είναι χριστιανική βασιλική στη δυτική πλευρά του κέντρου της Πάτρας. Μαζί με τον διπλανό παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν έναν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο.

Η κατασκευή του νέου Ναού του Αγίου Ανδρέα ξεκίνησε το 1908. Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 2.600 τετραγωνικών μέτρων. Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

Θεωρείται ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα και από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με άλλες απόψεις ωστόσο πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στην Ελλάδα, επόμενος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών στην Αθήνα.

Ο παλαιός Ναός του Αγίου Ανδρέα ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1836-1843 πάνω σε θεμέλια παλαιότερου ναού που καταστράφηκε το 1770. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική και είναι έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Η αγιογράφηση της ουρανίας ανατέθηκε στον κωμωδιογράφο και αγιογράφο Δημήτριο Χατζηασλάνη, γνωστό ως Βυζάντιο.

Λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκονται στον ναό. Αποτελούνται από το μικρό δάκτυλο, μέρος του πάνω μέρους του κρανίου του Αποστόλου, και μικρά τμήματα του σταυρού στον οποίο μαρτύρησε, όλα τοποθετημένα σε ειδική λειψανοθήκη. Το άγιο σκήνωμα του Αποστόλου δόθηκε στο ναό από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη το Σεπτέμβριο του 1964, υπό τις οδηγίες του Πάπα Παύλου Δ΄. Φωτογραφίες από το υπουργείο Πολιτισμού.