Σαν σήμερα ακούστηκε το διασημότερο εορταστικό τραγούδι, παγκοσμίως. Βίντεο

Μία εικόνα... μία αλήθεια Σαν Σήμερα

Το τραγούδι Άγια Νύχτα (στα γερμανικά Stille Nacht, heilige Nacht) είναι η πιο γνωστή χριστουγεννιάτικη μελωδία στον κόσμο και το διασημότερο εορταστικό τραγούδι. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε σαν σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων του 1818, στο χωριό Όμπερντορφ (Oberndorf) της Αυστρίας.

Συνθέτες του τραγουδιού είναι οι Αυστριακοί Φραντς Γκρούμπερ (Franz Gruber) και Γιόζεφ Μορ, (Joseph Mohr).

Για χρόνια οι δημιουργοί του ήταν άγνωστοι και πολλοί απέδιδαν την πατρότητα του τραγουδιού σε διάσημους κλασσικούς συνθέτες, όπως τον Μότσαρτ, τον Μπετόβεν τον Χάυντν ή θεωρούσαν ότι επρόκειτο για κάποιο παραδοσιακό γερμανικό νανούρισμα. Σήμερα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον χριστιανικό κόσμο (και όχι μόνο).

Οι στίχοι είχαν γραφεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 1816, από τον νεαρό εφημέριο του χωριού Γιόζεφ Μορ, όπως έγινε γνωστό από ένα χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε το 1995 και φέρει την υπογραφή του εφημέριου. Το χειρόγραφο χρονολογείται από τους μελετητές το 1820. Στην αριστερή πλευρά αναγράφεται η ημερομηνία συγγραφής των στίχων και στην άνω δεξιά γωνία η ένδειξη «Melodie von Fr. Xav. Gruber».  Ο  Φραντς Γκρούμπερ ήταν δάσκαλος του χωριού, ενώ εκτελούσε και χρέη μουσικού στην ενορία. Σήμερα φυλάσσεται στο Carolino Augusteum Museum του Σάλτσμπουργκ.