Η Ινδή ηθοποιός που έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού λαικού τραγουδιού

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Το τραγούδι “Μαντουμπάλα” που τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν γραμμένο πάνω σε ινδική μελωδία και αποτέλεσε έμπνευση από την τραγική ιστορία διάσημης ηθοποιού. Ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη. Ένα λαϊκό τραγούδι που έφτασε σε πωλήσεις ρεκόρ  για την εποχή του,  στα 1959, με απλοϊκούς στίχους και βασισμένο σε μια ινδική ταινία φτάνοντας στο ρεκόρ τω 100.000 δίσκων των  45 στροφών.

«Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ, μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω, μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω….» λένε οι στίχοι μίας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη και του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, γενικότερα. Η «Μαντουμπάλα» ή «Μαντουβάλα» κυκλοφόρησε το 1959 και  ήταν βασισμένο μουσικά στην ινδική ταινία «Ο αλήτης της Βομβάης».

Το όνομα του τραγουδιού ανήκε σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, με μία τραγική προσωπική ιστορία. Και δεν ήταν άλλη, από τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του ινδικού σινεμά τις του ’50 και ’60, Μαντουμπάλα. Ένα πανέμορφο κορίτσι που είχε ταράξει τα νερά του Μπόλιγουντ με την εμφάνιση και το υποκριτικό του ταλέντο, αλλά έμελλε να το βυθίσει στο πένθος με τον πρόωρο θάνατο του, μόλις στα 36 του χρόνια.

«Μαντουβάλα» του Καζαντζίδη: Το πανέμορφο κορίτσι που πέθανε στα 36 του

Το όνομά της, που σημαίνει «γλυκό κορίτσι», τραγουδήθηκε από τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος μόλις είδε την ταινία «Ο αλήτης της Βομβάης» θέλησε να διασκευάσει στα ελληνικά ένα τραγούδι που του έκανε μεγάλη εντύπωση. Και στην προσπάθεια αυτή είχε δίπλα του τη σπουδαία Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, η οποία την περίοδο εκείνη ζούσε την ύψιστη τραγωδία, καθώς είχε χάσει την κόρη της. Τότε ζήτησε από την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου να τον βοηθήσει να γράψουν ελληνικούς στίχους πάνω στο ινδικό ρυθμό.

Έτσι, οι στίχοι της «Μαντουβάλας» κουβαλάνε και την τραγική ιστορία της στιχουργού.  «Από τότε που σ’ έχασα λιώνω, τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο» είναι ο στίχος που λέγεται ότι σε αυτόν η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αποτύπωνε την τραγικότητα του πένθους της.

Σύνολο επισκέψεων 2,366 , Σήμερα 1