Σε αυτές τις περιοχές θα γίνουν μονάδες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης. Η επίδραση σε ασθένειες

Κοινωνία

Τις 10 έφτασαν οι χορηγημένες άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Από τα συνολικά 64 αιτήματα για άδεια που είχαν κατατεθεί, έως και το τέλος Μαΐου, στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν απορριφθεί 3 και έχουν ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ 10 εγκρίσεις. Συνολικά, η εκτιμώμενη επένδυση για τους 64 φακέλους ανέρχεται σε 788.833.468 ευρώ και οι εργαζόμενοι 4.485 άτομα.
Η φαρμακευτική κάνναβη έχει συνολικά εγκριθεί σε 27 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι, ανήκουν στην Ευρώπη. Η Επιτροπή των Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά σε πρόσφατη έκθεσή του, αναφέρει τις θετικές ενδείξεις της κανναβιδιόλης σε μια σειρά ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, της ψύχωσης, τον πόνο, τις αγχώδεις διαταραχές, την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κανναβιδιόλη παρά το μικρό αριθμό των μέχρι τώρα κλινικών μελετών έχει αναγνωρισμένες θεραπευτικές ιδιότητες.
Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε που αποφάσισε να εκσυγχρονίσει κάπως τη νομοθεσία της για την ιατρική χρήση της κάνναβης.
Σε επίπεδο Ε.Ε ωστόσο, απουσιάζει ένα ενιαίο πλαίσιο, αλλά αναγνωρίζεται η ιατρική της χρήση σε περισσότερες από δεκατέσσερις χώρες, δηλαδή σε πάνω από τα μισά κράτη – μέλη.
Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις πρώτα αποποινικοποιήθηκε η ευφορική της χρήση και μετά αυτό «άνοιξε το δρόμο» για την ιατρική.

Οι άδειες που έχουν λάβει ΦΕΚ είναι οι εξής:

– CANNATEC GREECE A.E. στον Νομό Κιλκίς, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 10 εκατ. ευρώ και 64 εργαζόμενους κατ’ εκτίμηση της εταιρείας.

– ΠΕΝΤΕ Α.Ε. στη Χαλκιδική, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 40 εκατ. και 200 εργαζόμενους.

– WCM CANNAMEDICA με εκτιμώμενη επένδυση 2.663.000 ευρώ και 32 εργαζόμενους στον Δήμο Ωρωπού.

– PHARMA ESSENZA CANNABIS -ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ AΕ, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 8 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 60 και η επένδυση θα γίνει στον Δήμο Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας.

– ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του Δήμου Κορινθίας, με επένδυση 9 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.

– BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων 51.

– BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ και 66 εργαζόμενους.

– HEXO MED A.E., με έδρα στη ΒΙΠΕ Λάρισας, εκτιμώμενη επένδυση 40 εκατ. ευρώ και 220 εργαζόμενους.

– GREENCANN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, που εδρεύει στην Πρέβεζα, με επένδυση κατά την εκτίμηση του επενδυτή 10,1 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.

– «AEGEAN PHARMACEUTICAL CANNABIS PRODUCTION-Ι.Κ.Ε.» με διακριτικό τίτλο «AEGEAN CANNABIS». Η άδεια είναι διάρκειας πέντε ετών εντός ενιαίας έκτασης που βρίσκεται στο 13ο χλμ, Εθνικής Οδού Σπάρτης- Γυθείου του Δήμου Σπάρτης, στο Νομό Λακωνίας (η παραγωγή θα γίνεται σε θερμοκήπια: 5.252 τ.μ.).
Η μονάδα αφορά στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Οι 16 φάκελοι που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής υπογραφών αφορούν σε συνολική εκτιμώμενη επένδυση 199.200.468 ευρώ και 1.182 εργαζόμενους.

Σύνολο επισκέψεων 533 , Σήμερα 1