Για ποια προστασία μιλάμε; Νόμος στην Ελλάδα επιτρέπει… το γάμο ανήλικου ατόμου

Κοινωνία

Εκατοντάδες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας  για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόµων…  Είναι ανάγκη η προστασία των ανηλίκων να διασφαλιστεί στο έπακρο. Όμως, υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα παρωχημένες διατάξεις του Αστικού Δικαίου που δίνουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ανηλίκων… Ακόμη και για τη σύναψη γάμου µε ανήλικο άτοµο…

Σύμφωνα με το άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα ο µελλόνυμφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάμο µε μελλόνυμφο ανήλικο άτομο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς ορίζει ότι «Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των µελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι µελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο».

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι σαφές ότι αυτή η πρόβλεψη, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάμων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων, μάλιστα χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό. Η δε επίκληση σπουδαίου λόγου, όπως επισημαίνουν, είναι πολύ γενική.

Σημειώνουν πως δεν πρέπει μάλιστα να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος, ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα υπήρξε η είδηση που συντάραξε την κοινωνία των Γρεβενών, για την αποπλάνηση μιας 12χρονης από έναν 45χρονο άνδρα. Ο άνδρας, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις νομικές επιπτώσεις, καθώς βίαζε ένα κοριτσάκι μόλις 12 χρόνων με την συναίνεση της μητέρας του, ζήτησε να… παντρευτεί το ανήλικο θύμα του. Όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του 45χρονου οι δυο οικογένειες είναι σύμφωνες στο ενδεχόμενο να παντρευτεί την ανήλικη, ενώ η πρόταση του κατηγορούμενου βρίσκει ανταπόκριση από το θύμα, σύμφωνα με το grevenamedia.gr.