Δεν θα το πιστεύετε. Η νικοτίνη, που έχει η πάπρικα, σώζει από σοβαρή νευρολογική πάθηση

Διατροφή

Η πάπρικα είναι μπαχαρικό το οποίο γίνεται από τους αποξηραμένους δι’ αέρος καρπούς της οικογένειας της πιπεριάς τσίλι. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το μπαχαρικό διαβλέποντας ότι η κατανάλωσή της έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Για αυτόν τον λόγο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μετά από μελέτες κατέληξαν ότι η κατανάλωση πάπρικας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν πάπρικα καθημερινά.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση, όπου το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μειώνεται, προκαλώντας δυσλειτουργία στην κινητικότητα του ασθενούς και τρέμουλο. Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει ότι η νικοτίνη μπορεί να αποτελεί παράγοντα μείωσης της πιθανότητας του Πάρκινσον. Ορμώμενοι από αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες από την Ουάσιγκτον προσπάθησαν να εντοπίσουν άλλες μεθόδους λήψης νικοτίνης, πέραν του καπνίσματος, το οποίο επιφέρει άλλους κινδύνους για την υγεία του ατόμου.

Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν, αλλά παίρνουμε νικοτίνη μέσω της διατροφής μας, έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες, σε καθημερινή βάση. Οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πατάτες, η πάπρικα και οι πιπεριές περιέχουν περίπου 2 – 7 mcg νικοτίνης ανά κιλό. Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει περίπου 1mcg νικοτίνης ανά ημέρα και τα περισσότερα άτομα καταναλώνουν περίπου 2mcg νικοτίνης, ανά ημέρα, μόνο από τις τροφές.

Πάπρικα: γλυκιά και κόκκινη, για φαντασία στην κουζίνα - toklasikon.gr

Επίσης μελέτες έχουν καταγράψει ότι η πάπρικα βοηθά:

Στην υγιή όραση

Οι ουσίες της πάπρικας που φαίνεται να ενισχύουν την υγεία των ματιών μας είναι η βιταμίνη Ε, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκεκριμένα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη βλάβη στα μάτια.

Μειώνει τη φλεγμονή

Συγκεκριμένες ποικιλίες πάπρικας, ειδικά οι καυτερές, περιέχουν την πολύτιμη ουσία καψαϊκίνη. Θεωρείται ότι η καψαϊκίνη προσδένεται στους υποδοχείς των νευρικών μας κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονή. Γι’ αυτό και προστατεύει από μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, νευρική βλάβη και πεπτικά προβλήματα.

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Η καψανθίνη, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στο δημοφιλές μπαχαρικό ανεβάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα καροτενοειδή στην πάπρικα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση την επιπέδων της συνολικής και της LDL χοληστερόλης που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την απόδειξη αυτών των σχέσεων.

Προστατεύει από κάποιους τύπους καρκίνου

Διάφορα καροτενοειδή της πάπρικας, όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων.

Σημαντική για υγιές αίμα

Η πάπρικα είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Ε, δύο μικροθρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για υγιές κυκλοφορικό σύστημα.

Σύνολο επισκέψεων 971 , Σήμερα 1