Έρχεται η πανσέληνος των ρομαντικών. Γιατί θα είναι η πιο εντυπωσιακή όλης της χρονιάς

Περιβάλλον

Έρχεται την Τετάρτη, 8 Απριλίου, η «Ροζ Πανσέληνος», το ολόγιομο απριλιάτικο φεγγάρι, για τους αθεράπευτα ρομαντικούς, αν και βέβαια, όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, δεν θα είναι ακριβώς ροζ, αλλά θα τείνει λίγο προς το πορτοκαλί. Είναι η ευκαιρία να δούμε μία ουράνια μαγεία, αρκεί να μας κάνει το χατήρι ο καιρός.

Το φεγγάρι θα βρεθεί πολύ κοντά στην Γη με αποτέλεσμα να φαίνεται 30% πιο φωτεινό και 14% μεγαλύτερο. Η ελλειπτική τροχιά της σελήνης σημαίνει ότι το σημείο που θα πλησιάσει την Γη θα είναι περίπου στα 220.000 μίλια. Σύμφωνα με τους αστρονόμους αυτή η υπερπανσέληνος είναι η τρίτη της χρονιάς και αναμένεται να είναι η πιο εντυπωσιακή.

Η ονομασία «ροζ» προέρχεται από το ομόχρωμο άνθος Wild Ground Phlox, «Φλόγα η Δρουμμόντειος» ή απλά Φλοξ στα ελληνικά, το οποίο κατάγεται από το Τέξας και κάθε χρόνο ανθεί σε αυτή τη χρονική περίοδο. Το Wild Ground Phlox αποκτά ένα λαμπερό ροζ χρώμα και συνδέεται με την πανσέληνο του Απριλίου, σηματοδοτώντας παραδοσιακά το τέλος του χειμώνα, την αρχή της Άνοιξης και το Πάσχα.

Πανσέληνος στον Ζυγό: Κράτα την ψυχραιμία σου και μην ξεσπάσεις ...

 

Ανάλογα με την περιοχή απ΄ όπου θα το δείτε, το χρώμα του φεγγαριού θα είναι κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο. Αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της διάχυσης του φωτός από το φεγγάρι στην σκονισμένη ατμόσφαιρα, όταν το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, «μεταφέροντας» τα χρώματα αυτά στα μάτια μας. Για τον ίδιο λόγο έχουμε και κόκκινα ηλιοβασιλέματα, εξηγούν οι ειδικοί.

Σε άλλες περιοχές η εν λόγω πανσέληνος ονομάζεται και Egg Moon ή Fish Moon, λόγω των ψαριών που αυτή την περίοδο κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα.