Από τους πιο ακριβοπληρωμένους Έλληνες ζωγράφους…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Η θαλασσογραφία, από τις δανικές ακτές, είναι του ζωγράφου Ιωάννη Αλταμούρα (1852 – 1878). Η φήμη του άρχισε να αυξάνεται με τον ίδιο να αναδεικνύεται στον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα ζωγράφο της εποχής του. Προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε το 1878 στις Σπέτσες, σε ηλικία 26 ετών. Ο θάνατός του αλλά και ο θάνατος της αδελφής του, που είχε συμβεί λίγα χρόνια πριν, επίσης από φυματίωση, οδήγησε την μητέρα του στον νευρικό κλονισμό και την τρέλα.

Πεθαίνοντας νέος, ο Ιωάννης Αλταμούρας άφησε πίσω του λίγα αλλά σημαντικά ζωγραφικά έργα. Το 1878, χρονιά του θανάτου του, δύο πολεμικές θαλασσογραφίες του, η Πυρπόληση της πρώτης οθωμανικής φρεγάτας στην Ερεσό από τον Παπανικολή και η Ναυμαχία του ναυάρχου Μιαούλη εναντίον δύο οθωμανικών φρεγατών στην είσοδο της Πάτρας, παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού.

Ο δεύτερος πίνακας παρουσιάστηκε και στην Έκθεση Μνημείων του Ιερού Αγώνα στο Πολυτεχνείο της Αθήνας το 1884. Τέλος, μία θαλασσογραφία του παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση της Ρώμης το 1911. Το έργο είναι από τη Συλλογή του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και εκτίθεται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, Σπάρτης.

 862 total views,  5 views today