Ο ζωμός που “κλέβει καρδιές”… Το μυστικό των Κερκυραίων ψαράδων, που τον απογειώνει…

Διατροφή

Το μπουρδέτο ή μπουργέτο ή μπουριέτο είναι μία συνταγή με πηχτή σάλτσα, η οποία συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, ενώ θεωρείται το παραδοσιακό και πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Κέρκυρας μαζί με το σοφρίτο και την παστιτσάδα. Η καταγωγή και η ονομασία του προέρχεται από την Βενετία, – brodetto, στα ιταλικά σημαίνει ζωμός.

Πρόκειται για μια συνταγή με ψάρι, σε σάλτσα κοκκινοπίπερου, συνοδεία πατάτας, η οποία μαγειρεύεται σε φέτες, μαζί με το ψάρι. Παραδοσιακά γίνεται με σκορπίνα, η οποία θεωρείται ότι δίνει το πιο νόστιμο μπουρδέτο αλλά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το πετρόψαρο της προτίμησής του.

Τα πετρόψαρα προτείνονται από Κερκυραίους ψαράδες για την παρασκευή του καλύτερου μπουρδέτου. Οι σκορπίνες και ο ροφός προσφέρονται επίσης για το καλύτερο μπουρδέτο. Σύμφωνα με τους Κερκυραίους ψαράδες, στην συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να μπαίνουν και βακαλεουδάκια – φρέσκα μπακαλιαράκια. Γενικότερα, τα ψάρια που θα χρησιμοποιηθούν στο μπουρδέτο πρέπει να είναι φρέσκα.

Το μπουρδέτο μπορεί να γίνει με διάφορα είδη ψαριών (μπακαλιάρος, βακαλάος, χταπόδι, σκορπίνες, σκορπιός, γαλέος, κεφαλοπούλα, φαγκρί κλπ.), αλλά μπορεί να γίνει και με κρέας μοσχαριού. Στην Κέρκυρα χρησιμοποιούν διάφορα ψάρια για το μπουρδέτο, ενώ στην Ζάκυνθο μαγειρεύουν το μπουρδέτο με κρέας.

Σύνολο επισκέψεων 2,250 , Σήμερα 4