Ένα από τα σπάνια δείγματα ζωγραφικής που βρέθηκε μέσα σε σπήλαιο

Πολιτισμός

Βλέπετε έναν ξύλινο αναθηματικό πίνακα του Πιτσά, διακοσμημένο με την τεχνική της ξηρογραφίας (τέμπερα), που αποτελεί ένα από τα σπάνια δείγματα της αρχαϊκής κορινθιακής ζωγραφικής.

Στον πίνακα εικονίζεται πομπή λατρευτών, που προετοιμάζουν θυσία. Η πομπή, αποτελούμενη από μία ανδρική, τρεις γυναικείες και τρεις παιδικές στεφανωμένες μορφές, πλησιάζει σε αναμμένο βωμό. Η πρώτη γυναίκα στηρίζει στο κεφάλι της καλάθι με τα απαραίτητα για τη θυσία, ενώ με το δεξί χέρι σπένδει από οινοχόη. Πίσω, ένα παιδί οδηγεί το πρόβατο για τη θυσία, δύο ακόμη παιδιά παίζουν λύρα και αυλό, ενώ ακολουθούν μορφές που κρατούν κλαδιά.

Ο ζωγράφος έχει προσθέσει επιγραφές σε κορινθιακό αλφάβητο, με τα ονόματα των λατρευτών, μία αφιέρωση στις νύμφες και το όνομά του. Ο πίνακας βρέθηκε στο ιερό των Νυμφών, μέσα σε σπήλαιο, μαζί με άλλους τρεις παρόμοιους πίνακες, μοναδικά έργα Κορινθίων καλλιτεχνών, τα οποία απηχούν τη μνημειακή ζωγραφική της εποχής τους.

Αν και έργα μικρής κλίμακας, οι πίνακες του Πιτσά είναι πολύτιμοι ως μοναδικά δείγματα της Κορινθιακής μεγάλης ζωγραφικής. Είναι ζωγραφισμένοι με την μέθοδο της ξηρογραφίας με ορυκτά χρώματα.

Σύνολο επισκέψεων 3,428 , Σήμερα 1