Δίνουν “πνοή” στο χώρο που γράφτηκε μία παγκόσμια ιστορία…

Πολιτισμός

Ξεκινά η αναβάθμιση των Θερμοπυλών, με την ενοποίηση και την ανάδειξη των σημείων εξαιρετικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση – ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών με  συνολικό προϋπολογισμό 21.000.000 €.

Η πρώτη παρέμβαση έχει ως αντικείμενο τη στερέωση και αποκατάσταση του «τείχους των Φωκέων» που μνημονεύει ο Ηρόδοτος. Του τείχους, που οικοδομήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από τους Φωκείς στο πλαίσιο των Ιερών Πολέμων για την ανάσχεση των Θεσσαλών, το οποίο έμεινε γνωστό στη ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες κατά τη μάχη των Θερμοπυλών για την άμυνα εναντίον των Περσών.

Τα λείψανα του ιστορικού αυτού τείχους, κοντά στο ύψωμα του «Κολωνού», όπου εκτυλίχθηκε η τελική φάση της ηρωικής μάχης, είναι σήμερα δύσκολα αναγνωρίσιμα και μη επισκέψιμα για το κοινό. Αυτό προβλέπεται να αλλάξει μετά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στερέωσης, συμπλήρωσης, αποκατάστασης και ενημερωτικής σήμανσης.

Η δεύτερη παρέμβασή αποσκοπεί στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και στην ανάδειξη και διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των επιμέρους σημείων ενδιαφέροντος μέσω ενός πλέγματος διαδρομών-μονοπατιών περιπάτου και χώρων στάσης, θέασης και ενημέρωσης, που θα συνδέουν την περιοχή του πεδίου της μάχης, το ύψωμα του «Κολωνού» και το τείχος των Φωκέων με το σύγχρονο ηρώο του Λεωνίδα.

Προβλέπεται επιπλέον εξωραϊσμός, φωτισμός και φυτοτεχνική διαμόρφωση του χώρου, κατασκευή οδικού κόμβου και κυκλοφοριακή ρύθμιση.

Αρχαιολογικός χώρος Θερμοπυλών

Οι Θερμοπύλες είναι κυρίως γνωστές εξαιτίας της Μάχης των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ. μεταξύ των ελληνικών και περσικών στρατευμάτων. Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία. Κυρίως όμως από ηθική άποψη είναι λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα.

Τον καιρό του Λεωνίδα, το 480 π.Χ., το πέρασμα ήταν ένα στενό μονοπάτι (περίπου 12 μέτρα πλάτος) κάτω από το λόφο, το οποίο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν στρατηγικά οι Έλληνες στρατιώτες για να εμποδίσουν τον υπεράριθμο περσικό στρατό. Σήμερα το πέρασμα των Θερμοπυλών φτάνει από 1,5 έως και 3 χιλιόμετρα πλάτος, εξαιτίας των αποθέσεων στις εκβολές του Σπερχειού.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καβάφης με την φράση “Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες”, η λέξη “Θερμοπύλες” σημαίνει η πίστη στις αρχές και στις αξίες, οι υψηλοί στόχοι.

Σύνολο επισκέψεων 24,272 , Σήμερα 2