Όλοι έσπευδαν να του δώσουν παλιές οικογενειακές φωτογραφίες να τις ζωγραφίσει…

Εμπνεύσεις... τέχνης

“Οι αστοί”, του 1972 είναι έργο του ζωγράφου, Γιάννη Μιγάδη, που σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου του 2017, έφυγε από τη ζωή. Ήταν ο τελευταίος εν ζωή μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη. Η θεματολογία του περιλαμβάνει πορτρέτα, νεκρές φύσεις, σκηνές εσωτερικού χώρου, όψεις της ζωής στην πόλη και τοπιογραφικές συνθέσεις από ελληνικές παραλίες.

Από τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιεί συχνά ως πηγές έμπνευσης παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, τις οποίες αποδίδει άλλοτε με συγκίνηση, άλλοτε με χιούμορ και κριτική διάθεση. Μέσω της τέχνης του, σχολιάζει με οξύτητα, αλλά και διακριτικότητα, την τρέχουσα πραγματικότητα της αστικής τάξης.

Σε συνέντευξή του στην «Κ», στις 12/10/2008, είχε πει για αυτή την έμπνευσή του: “Το έναυσμα για τα πορτρέτα αυτά ήταν κάποιες παλαιές φωτογραφίες που βρήκα. Τις κοιτούσα και σκεφτόμουν, σχεδόν σοκαρισμένος, ότι όλοι αυτοί οι ευτυχείς, υγιείς, όμορφοι άνθρωποι, καλοντυμένοι δεν υπάρχουν πια. Αστοί, λαϊκοί, χωρικοί. Πάντα με απασχολούσε ο θάνατος, ακόμα και υπογείως. Οταν έκανα τις πρώτες μου εκθέσεις οι θεατές μου έφερναν φωτογραφίες, να τις ζωγραφίσω. Σήμερα ο κόσμος είναι πικραμένος απ’ όλα. Με το δίκιο του. Αμφισβητεί τα πάντα. Ισως λοιπόν να γυρίσουμε σε κάποιες παλιές αξίες. Να δούμε και την τέχνη με άλλο μάτι. Νομίζω ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε μια επιστροφή στον άνθρωπο. Στην καλλιτεχνική δημιουργία και όχι μόνο”.

Κρήτη: Πέθανε ο Γιάννης Μιγάδης - Τα έργα που άφησε προίκα στην εθνική  πινακοθήκη [pics]

Εργάστηκε παράλληλα στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπως επίσης στον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Εικονογράφησε βιβλία, περιοδικά και ημερολόγια και δημοσίευσε άρθρα σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά περιοδικά.

Το 1998 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την καλλιτεχνική προσφορά, από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων, το Θεατρικό Μουσείο, τη Λέσχη «Κνωσσός» των εν Αθήναις Ηρακλειωτών ενώ το 2007 τιμήθηκε με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης» από τον Δήμο Ηρακλείου.