Απίστευτο… Οι «Σουλιώτισσες»… κινδυνεύουν και στις μέρες μας. Από τι απειλούνται… Βίντεο

Ο τόπος μας

Το επιβλητικό μνημείο του Ζαλόγγου στην Πρέβεζα, έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, χαρακτηρίστηκε Μνημείο Νεότερης Κληρονομιάς.  Ωστόσο, η σημερινή του εικόνα προκαλεί προβληματισμό, καθώς λόγω ανυπαρξίας αντικεραυνικής προστασίας, μία από τις «Σουλιώτισσες» του μνημείου, υπέστη ζημιές στην κορυφή της από κεραυνό.

Έντονα ανησυχούν οι κάτοικοι οι οποίοι ζητούν την άμεση παρέμβαση του Δήμου Πρέβεζας, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμβληματικός χώρος, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εκτός από θέματα που έχουν σχέση με τον καθαρισμό, ευπρεπισμό και την περίφραξη του χώρου και του κλιμακοστασίου, που οδηγεί στην κορυφή του βράχου, όπου βρίσκεται και το μνημείο, επισημαίνουν και την αναγκαιότητα τοποθέτησης συστήματος αντικεραυνικής προστασίας καθώς και επιδιόρθωσης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του χώρου.

Όπως σημειώνουν η αντικεραυνική προστασία δεν είναι επαρκής με κίνδυνο καταστροφής του Μνημείου αλλά και της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου. Ήδη έχει πέσει κεραυνός στην ψηλότερη “Σουλιώτισσα” με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ζημιές στην κορυφή της. Σε συνδυασμό με την αύξηση πτώσεων κεραυνών που παρατηρούνται φέτος καθίσταται επιτακτική η λύση του προβλήματος. Παράλληλα η ηλεκτροδότηση του Μνημείου είναι προβληματική. Το δίκτυο δεν έχει γειώσεις και δεν υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση υπέρτασης να διακόπτεται το κύκλωμα. Αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και οι προβολείς που είχαν τοποθετηθεί, με χρήματα δωρεάς, για την φωταγώγηση του Μνημείου.

Η ιστορία

Το όρος Ζάλογγο, με ύψος κορυφής 786μ., βρίσκεται ανατολικά του χωριού Καμαρίνα του δήμου Πρέβεζας, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Μετά την Καμαρίνα υψώνονται απότομα κάθετα βράχια ύψους 100μ. που καταλήγουν σε ένα οροπέδιο ύψους 774μ. Στη συνέχεια το βουνό έχει ομαλή παρυφή για να καταλήξει στην κορυφή του 786μ. Ακριβώς πάνω στο εν λόγω οροπέδιο κατασκευάστηκε το σύμπλεγμα του Μνημείου. Η Καμαρίνα απέχει 29 χλμ. από την Πρέβεζα.

Το Ζάλογγο έμεινε στην ιστορία από ένα σημαντικό γεγονός. Στις 15 Δεκεμβρίου 1803, οι Σουλιώτες νικήθηκαν από τον Αλή Πασά και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με τα αγαθά και τον οπλισμό τους. Όσοι απέμειναν στην μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ αιχμαλωτίστηκαν, ενώ μια ομάδα γυναικών με τα παιδιά κατέφυγαν στην άκρη του απότομου γκρεμού με τα λεγόμενα βράχια του Ζαλόγγου. Για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών, οι 57-63 γυναίκες (διαφέρουν οι πληροφορίες ως προς τον αριθμό μια μονογραφία της Μονής Ζαλόγγου γράφει 300 Σουλιώτισσες) με τα παιδιά τους έπεσαν στο γκρεμό και αυτοθυσιάστηκαν.

Το μνημείο

Τα εγκαίνια του Μνημείου έγιναν στις 10 Ιουνίου 1961, ημέρα Σάββατο, παρουσία του βασιλιά Παύλου, της βασίλισσας Φρειδερίκης, των μητροπολιτών όλης της Ηπείρου και άλλων επισήμων. Τα σκαλιά ανόδου στο μνημείο είναι 410 και χρειάζονται είκοσι λεπτά ανόδου και 10-15 λεπτά καθόδου. Το άγαλμα του Μνημείου Ζαλόγγου εδράζεται σε λιθόχτιστη βάση πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι τέσσερις γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών, κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδυμένο με περίπου 4.300 ασβεστολιθικούς όγκους, διαστάσεων 50×30 εκ., υπόλευκου χρώματος.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των επισκεπτών που κάθε χρόνο καταφθάνουν εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής στις ηρωικές αυτές μορφές, που πέρασαν στην αιωνιότητα ως σύμβολα της αυτοθυσίας και του ελεύθερου πνεύματος. Σε ανάμνηση μάλιστα της θυσίας τους, κάθε χρόνο διοργανώνονται στη γειτονική Καμαρίνα, κάθε δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, τα «Ζαλόγγεια», με πάνδημη συμμετοχή.

Δείτε ένα υπέροχο βίντεο από την ομάδα του haanity

Σύνολο επισκέψεων 3,845 , Σήμερα 4