“Σαρώνει” και τους Έλληνες η ασθένεια που απειλεί μάτια, καρδιά, νεφρά. Τώρα “χτυπά” και εφήβους

Υγεία

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε περίπου ένα εκατομμύριο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ο οποίος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας, έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ εάν προστεθεί σ΄ αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.

Το ανησυχητικό με τον διαβήτη τύπου 2 είναι ότι, ενώ παλαιότερα εμφανιζόταν σε άτομα μέσης ηλικίας (40-50 ετών), πλέον παρατηρείται και στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ οι πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νεφροπάθεια και η διαβητική νευροπάθεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στους διαβητικούς, ενώ η διαβητική νεφροπάθεια, εάν δεν ελεγχθεί μπορεί να φτάσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πρώτη αιτία ένταξης ασθενών σε αιμοκάθαρση και σε μεταμόσχευση. Άρα ο διαβήτης πλήττει τα μάτια, την καρδιά, τα νεφρά, τα νεύρα και πάρα πολλά όργανα.

diabetes

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι πάρα πολύ μεγάλο, διότι σε πολλούς ασθενείς δεν παρουσιάζει συμπτώματα με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να μένουν εκτεθειμένα σε υψηλές τιμές σακχάρου για πολλά χρόνια και να εμφανίζουν επιπλοκές κατά τη διάγνωση.

Σήμερα υπάρχουν πολλές νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, καθώς και νέες αντλίες ινσουλίνης, που έχουν το πλεονέκτημα να μην προκαλούν υπογλυκαιμίες. Παράλληλα, πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες “τρέχουν” μελέτες με στόχο να κυκλοφορήσει ινσουλίνη η οποία θα χορηγείται εβδομαδιαία και δεν θα προκαλεί υπογλυκαιμίες.

Τέλος, στην Αμερική βρίσκονται υπό διερεύνηση γονιδιακές θεραπείες οι οποίες στοχεύουν να προγραμματίσουν κάποια κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε Β κύτταρα του παγκρέατος και να εκκρίνουν ινσουλίνη.

Σύνολο επισκέψεων 1,476 , Σήμερα 1