Επιστήμονες ερεύνησαν και κατέληξαν… Πόσο αλκοόλ βοηθά την καρδιά και τον εγκέφαλο

Υγεία

Μελέτη επιστημόνων, που παρουσιάστηκε στο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, αποκαλύπτει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή όχι περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου ή πίνουν πάρα πολύ αλκοόλ.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προστατεύει την καρδιά εν μέρει, μειώνοντας τα εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με το στρες. Η σωστή ποσότητα αλκοόλ μειώνει το στρες στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση τα προβλήματα στην καρδιά.

Οι επιστήμονες σημειώνουν: «Διαπιστώσαμε ότι η δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες στον εγκέφαλο ήταν υψηλότερη στους μη πότες σε σύγκριση με άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Επίσης, τα άτομα που έπιναν πολύ αλκοόλ (περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα) είχαν το υψηλότερο επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες».

Σύμφωνα με τους ερευνητές «η κεντρική ιδέα είναι ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ (1 ποτό/ημέρα για γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για άνδρες) μπορεί να έχουν επιδράσεις στον εγκέφαλο και μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να μειώσετε τα επίπεδα στρες και, ίσως μέσω αυτών των μηχανισμών, να μειώσετε την επίπτωση καρδιαγγειακών παθήσεων».

Βέβαια οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτά τα ευρήματα δεν πρέπει να ενθαρρύνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Γιατί το αλκοόλ έχει πολλές σημαντικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, βλάβης του ήπατος και εξάρτησης.

Σύνολο επισκέψεων 2,091 , Σήμερα 1