Τέλος στην αντιβίωση με τις… χούφτες. Πότε θα χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού από τα φαρμακεία

Υγεία

Επιτέλους μπαίνει ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο και συγχρόνως επικίνδυνο φαινόμενο να πωλούνται ελεύθερα τα αντιβιοτικά στην Ελλάδα, χωρίς ιατρική συνταγή που να επιβάλει την ανάγκη λήψης του για λόγους θεραπείας. Από τις 11 Ιουνίου οι πολίτες παύουν να αγοράζουν με τη… σέσουλα αντιβιοτικά από τα Φαρμακεία, παρά μόνο με συνταγή Ιατρού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και οδηγεί σε αυξημένη παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία, υψηλό κόστος για τη δημόσια υγεία και αυξημένους θανάτους.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών δίχως πραγματική αιτία εξασθενεί, αντί να ενδυναμώνει, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε στελέχη μικροβίων. Και παρά τους κινδύνους, οι Έλληνες παραμένουμε πρώτοι και με διαφορά στην κατανάλωση αντιβιοτικών, μεταξύ των άλλων Ευρωπαίων. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην ανεμπόδιστη προμήθειά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, συνήθως για παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται με τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών –στην κοινότητα και στα νοσοκομεία–, με 34 ημερήσιες καθορισμένες δόσεις (DDD) ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 20,1 που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.

Παίρνετε αντιβίωση συνέχεια; Ποια μικρόβια κάνουν "πάρτυ"

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ το οποίο απεστάλη τόσο προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσο και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών προϋποθέτει απαραιτήτως την έκδοση ιατρικής συνταγής. Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάση κωδικοποίησης κατά το ICD) για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, την ποσότητα και τη διάρκεια της θεραπείας, όπως ορίζονται στην άδεια κυκλοφορίας του.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρονται παραπάνω και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, καθώς και το λόγο αδυναμίας έκδοσης της ηλεκτρονικής συνταγής.

Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη φέρουσα την υπογραφή του ασθενούς φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή εικόνας. Όπως επισημαίνεται, στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της νομοθεσίας.