Μετά από έρευνα πολλών ετών… Η καλή φυσική κατάσταση σώζει από ασθένεια που όλοι φοβούνται…

Υγεία

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη καταγράφει ότι οι άνθρωποι που έχουν καλή φυσική κατάσταση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων της Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία για 649.605 ανθρώπους με μέση ηλικία 61 ετών, που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί εννέα έτη και οι οποίοι δεν είχαν Αλτσχάιμερ στην αρχή της έρευνας. Μετά το τέλος της πολυετούς μελέτης, διαπιστώθηκε, αφού ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πιθανότητα Αλτσχάιμερ, ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν 33% μικρότερο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ανίατη νόσο, σε σχέση με όσους έχουν τη χειρότερη φυσική κατάσταση.

Εκείνοι στην αμέσως επόμενη καλύτερη ομάδα φυσικής κατάστασης έχουν 26% μικρότερο κίνδυνο, όσοι βρίσκονται στη μέση 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ εκείνοι με τη δεύτερη χειρότερη φυσική κατάσταση έχουν 13% μικρότερη πιθανότητα για Αλτσχάιμερ.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι όσο βελτιώνεται η φυσική κατάσταση των ανθρώπων, ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ μειώνεται. “Η ιδέα ότι μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ απλώς με το να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητά του, είναι πολύ ελπιδοφόρα, ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επαρκείς θεραπείες για να προλάβουν ή να σταματήσουν την πρόοδο της νόσου», ανέφεραν οι ερευνητές.