Ώχ… Αυτό φοβόντουσαν οι επιστήμονες; 10 κρούσματα κορωνοϊού σε φάρμα βιζόν στην Καστοριά

Υγεία

Rapid test πραγματοποιούνται σε όλους τους εκτροφείς βιζόν, με εντολή του ΕΟΔΥ, από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, μετά τα κρούσματα σε Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και τις ΗΠΑ και τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων.

Δυστυχώς τα τεστ εντόπισαν 10 θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζομένους σε φάρμες βιζόν στην Καστοριά. Αντίθετα αρνητικά ήταν τα τεστ σε φάρμες στα Γρεβενά και τη Φλώρινα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και εκτροφέας γουνοφόρων ζώων στην περιοχή του Δήμου Βοΐου.
Κλιμάκιο της Κτηνιατρικής υπηρεσίας μετέβη στην φάρμα εκτροφής των ζώων για την διερεύνηση του περιστατικού. Στην φάρμα βρέθηκαν κάποια νεκρά ζώα, ενώ άλλα φέρουν συμπτώματα. Το κλιμάκιο θα προβεί στην εξέταση των ζώων, για να διαπιστώσει τα αίτια.

Το θρίλερ με τα μίνκ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ήδη, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για το θέμα, με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Κοζάνη και την Καστοριά, στην οποία αναφέρει, πως «απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση στις εγκαταστάσεις γουνοφόρων ζώων ειδικά σε Κοζάνη και Καστοριά, καθώς υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις, ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται εύκολα στα μινκ παρά την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας».

Στην Ελλάδα λειτουργούν 90 φάρμες εκτροφής, που εκτρέφουν περίπου ένα εκατομμύριο μινκ, σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Καστοριάς και Κοζάνης.

mink-arthro

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην Ολλανδία περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 τόσο από ανθρώπους σε ζώα βιζόν όσο και αντίστροφα από τα βιζόν στους ανθρώπους. Επιπλέον -κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό- ο ιός στα βιζόν εμφανίζει μεταλλάξεις και Δανοί ιολόγοι φοβούνται ότι μία από αυτές μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτική ακόμη και στα υπό ανάπτυξη εμβόλια.

Η σφαγή των μινκ: 17.000.000 βιζόν οδηγήθηκαν στο θάνατο λόγω κορωνοϊού  (βίντεο) | Pronews

Περισσότερα από 200 κρούσματα κορονοϊού σε ανθρώπους στη Δανία έχουν αποδοθεί στα βιζόν έως τώρα. Στις αρχές Νοεμβρίου, στη Δανία  216 φάρμες φάρμες βιζόν είχαν πια μολυνθεί. Η απόφαση να σφαγιασθούν 17.000.000 ζώα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολιτική κρίση στη χώρα και θύελλα αντιδράσεων από τις οικολογικές οργανώσεις για την ενοχοποίηση των βιζόν στη μετάδοση του κορονοϊού.

Σύνολο επισκέψεων 374 , Σήμερα 1