Πότε ο ύπνος μπορεί να είναι επικίνδυνος για την καρδιά σας

Υγεία

Ένα παραμελημένο κομμάτι της ζωής μας, το οποίο όμως σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ο ύπνος, και αυτό είναι λάθος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε μελέτη που αναλύθηκαν 461.000 άτομα από την UK Biobank βρέθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνται κάτω από έξι ώρες, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου, έχουν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Όπως επίσης και αυτοί που κοιμούνται πάνω από 9 ώρες, έχουν 34% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν κάποιος δεν κοιμάται καλά, εκτός από το ότι κινδυνεύει από καρδιαγγειακά, είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις και σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Επίσης, όταν μειώνεται η διάρκεια ή η ποιότητα του ύπνου:

  • Αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη

  • Έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

  • Παρουσιάζεται μείωση στις γνωσιακές λειτουργίες π.χ. μνήμη , συγκέντρωση.

  • Οι ασθενείς αναφέρουν κόπωση, υπνηλία και μείωση της απόδοσης στην εργασία τους.

  • Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακόμη, από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχουν βγει κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπευτική άσκηση στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Σε αυτές, τονίζεται ότι η καρδιαγγειακή αποκατάσταση μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και από τη φάση της αρχικής νοσηλείας, καθώς έτσι μειώνεται η νοσηρότητα και θνησιμότητα στα άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η άσκηση σταθεροποιεί, επιβραδύνει ή ακόμα και αντιστρέφει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Διαδώστε το Εδώ ζεις