Σε λειτουργία αρχαίο υδραγωγείο από το οποίο έπιναν νερό οι Αθηναίοι πριν… 19 αιώνες

Και όμως συμβαίνει...

Μετά από 19 αιώνες το Αδριάνειο Υδραγωγείο «ζωντανεύει» στον δήμο Χαλανδρίου ως νέο αρδευτικό δίκτυο μη πόσιμου νερού. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης (και της Πάρνηθας σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου).

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant πραγματοποιείται στην πόλη μεγάλο έργο ανάπλασης, το οποίο θα θέσει και πάλι σε λειτουργία το αρχαίο υδραγωγείο για επανάχρησή του, με σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, καθώς θα υπάρχει μεγάλο όφελος εξοικονόμησης υδάτων.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ο δήμος Χαλανδρίου και η ΕΥΔΑΠ δημιουργούν το πρώτο δίκτυο συνολικού μήκους 4 χλμ., που θα κάνει προσβάσιμο στους κατοίκους το νερό του Αδριάνειου. Το δίκτυο θα αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο νερό του υδραγωγείου, το οποίο προέρχεται από υδρομάστευση και θα το θέσει σε χρήση για ποτιστικές και άλλες ανάγκες. Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θα μπορούν να προμηθευτούν το νερό, είτε με απευθείας σύνδεση με το υπόγειο δίκτυο, είτε μέσω των υδροφόρων του δήμου, στις γειτονιές της πόλης που δεν βρίσκονται κοντά στο δίκτυο νερού.

Σύνολο επισκέψεων 3,230 , Σήμερα 2