Γιορτάζουν και… οι εμβληματικοί ναύτες του Τσαρούχη

Εμπνεύσεις... τέχνης

Του Αγίου Νικολάου, σήμερα, προστάτη των ναυτών, και με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζουμε ένα χαρακτηριστικό έργο του ζωγράφου και σκηνογράφου Γιάννη Τσαρούχη με έναν από τους εμβληματικούς ναύτες του.

Ο Τσαρούχης θεωρείται από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με διεθνή προβολή και ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Το ενδιαφέρον του εντοπίστηκε κυρίως στην ανθρώπινη μορφή, δημιουργώντας μεμονωμένα πορτρέτα, αλλά και σκηνές με ναύτες και στρατιώτες, που αποτελούν ένα χαρακτηριστικό μέρος του έργου του.

Ο Τσαρούχης, περιγράφοντας το 1982 τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του έγραφε: «Μου αρέσει να ζωγραφίζω γυμνά, γιατί έτσι μπορεί κανείς να κατανοήσει την ψυχική γεωμετρία του ανθρώπου». Αν και η εποχή ήταν πιο συντηρητική από σήμερα, ο Τσαρούχης και η θεματολογία του αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό.

Όταν ρωτήθηκε από δημσοσιογράφους αν υπάρχει γενικό μήνυμα που προσπαθεί να μεταδώσει με τα έργα του, ο Τσαρούχης απάντησε: «Δεν τολμώ να το πω, μήπως φανώ ότι κάνω τον μεγάλο καλλιτέχνη. Το μήνυμα αυτό είναι ο σεβασμός στη ζωή, η ευλάβεια στη ζωή, η αγάπη για τον Θεό. Όλα εκφρασμένα μέσω της ζωγραφικής και των χρωμάτων μου. Θέλω να βρω την τάξη και την ηρεμία στη ζωή μου και να την μεταδώσω και στους άλλους ανθρώπους».

Σύνολο επισκέψεων 1,047 , Σήμερα 1