Εντυπωσιακή ανακάλυψη… Από το 1.700 π.χ έως και σήμερα μας ταλαιπωρεί αυτό το ζωύφιο…

Κόσμος

Μια απλή πρόταση γραμμένη σε μια διπλή χτένα από ελεφαντόδοντο, αποτυπώνει τις ελπίδες και τους φόβους κάποιων ακόμη και από την Εποχή του Χαλκού για τις ψείρες…

Θεωρείται ότι πρόκειται για την αρχαιότερη γνωστή πρόταση γραμμένη στο παλαιότερη αλφάβητο. Η επιγραφή στο πολυτελές αντικείμενο αναφέρει: «Είθε αυτός ο χαυλιόδοντας να ξεριζώσει τις ψείρες από τα μαλλιά και τη γενειάδα».

Ανακαλύφθηκε στη Λαχίς, μια πόλη κράτος των Χαναναίων της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και αυτή η χτένα δείχνει τόσο ότι οι άνθρωποι έχουν υπομείνει τις ψείρες χιλιάδες χρόνια, όπως και ότι ακόμη και οι πλούσιοι δεν γλίτωσαν από αυτές.

Η ανάλυσή τους επιβεβαίωσε ότι είναι γραφή Χαναναίων, το παλαιότερο αλφάβητο, που εφευρέθηκε πριν από περίπου 3.800 χρόνια. Οι ερευνητές στο Jerusalem Journal of Archaeology, πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 1700 π.Χ. Είναι φθαρμένη και έχει χάσει τα δόντια της, φαίνεται ότι από τη μία μεριά είχε έξι σε μεγάλη απόσταση- για το ξεμπέρδεμα των μαλλιών- και από την άλλη 14 πυκνά για την αφαίρεση των ψειρών.

Οι αρχαίες χτένες φτιάχνονταν από ξύλο, οστά και ελεφαντόδοντο. Όμως, το τελευταίο υλικό θα ήταν ακριβό, εισαγόμενο είδος πολυτελείας. Δεν υπήρχαν ελέφαντες στην Χαναάν τότε.

Το παλαιότερο αλφάβητο εφευρέθηκε περίπου το 1800 π.Χ., από ανθρώπους που μιλούσαν σημιτικά και ήταν εξοικειωμένοι με το αιγυπτιακό σύστημα γραφής. Χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες χρόνια, τυποποιήθηκε από τους Φοίνικες στον αρχαίο Λίβανο και στη συνέχεια αποτέλεσε το θεμέλιο για τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά και τις περισσότερες σύγχρονες γλώσσες της σημερινής Ευρώπης.