Με δύο καρέκλες και ένα ξύλινο κοντάρι άπλωναν τα χταπόδια στον ήλιο για να χάσουν τα υγρά τους και να σφίξουν. Ήταν τη δεκαετία του 1950…
Το χταπόδι όταν βγει από την θάλασσα είναι κοκκινομώβ από το φόβο του γιατί είναι σοκαρισμένο που πιάστηκε. Για να μαλακώσει θα πρέπει ο ψαράς να το χτυπήσει πολλές φορές στα βράχια- η παράδοση λέει 39 φορές- και στη συνέχεια να το τρίψει κυκλικά στο έδαφος- να το παραγουλιάσει όπως λένε.
Είναι από τους πιο ωραίους μεζέδες στα κάρβουνα λιαστό ή λιόκαφτο όπως το λένε στα νησιά, που ψήνεται και μοσχοβολάει όλος ο τόπος.
Στον κυκλαδικό πολιτισμό συναντάμε απεικονίσεις χταποδιών σε πανάρχαια αγγεία κι αυτό είναι μια απόδειξη του πόσο γνωστό και αγαπητό ήταν πάντοτε το χταπόδι στα νησιά μας. Η φωτογραφία είναι της Βούλας Παπαιωάννου από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.