Η πρώτη φορά που στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε αθηναϊκό σπίτι…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Αθήνα, Χριστούγεννα 1843…

Στο αρχοντικό του διπλωμάτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, στολίστηκε για πρώτη φορά σε αθηναϊκό σπίτι το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν ένα πανύψηλο έλατο, γεμάτο κεριά και στολίδια, φερμένα όλα από τη Ρωσία. Πολλοί Αθηναίοι περνούσαν από το αρχοντικό για να ευχηθούν αλλά και να δουν από κοντά το δέντρο, ανάμεσά τους και ο Ιωάννης Μακρυγιάννης.

Ο στρατηγός, όταν αντίκρισε το στολισμένο έλατο, φέρεται να είπε: «Ωραίο είναι το δέντρο σου κυρ-Γιάννη… Αλλά εγώ τα δέντρα μου δεν τ’ αφήνω να φυτρώνουν στην κάμαρά μου. Εκεί μόνο τ’ άρματά μου μπορούν να φυτρώνουν!».

Αν και το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου έφερε στην Ελλάδα ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας, γρήγορα υιοθετήθηκε από την ελληνική κοινωνία, αποτελώντας, μαζί με το παραδοσιακό καράβι, χαρακτηριστικό διάκοσμο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Έργο του Σπυρίδωνα Βικάτου, «Το χριστουγεννιάτικο δένδρο», λάδι σε μουσαμά. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Αναδημοσιεύεται από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.