Η γραφική γειτονιά της Αθήνας που εξαφάνισαν…

Η Ελλάδα παλιά...

Στην οδό Αδριανού και απέναντι από τους Διόσκουρους υπάρχει ένα πολύ μικρό δρομάκι που ονομάζεται οδός Βρυσακίου. Εκεί παλιά βρισκόταν μια υπέροχη γραφική γειτονιά που κατεδαφίστηκε ολόκληρη προκειμένου να έρθει στην επιφάνεια η Αρχαία Αγορά.

Πολλά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας, που αποτελούν σήμα-κατατεθέν για ντόπιους και ξένους, όπως η Αρχαία Αγορά, η Στοά του Αττάλου, το Ωδείο ήταν θαμμένα κάτω από σπίτια, δρόμους, μαγαζιά και εκκλησάκια που όλα μαζί έφτιαχναν μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, το Βρυσάκι.

Ιστορικοί θεωρούν ότι το τοπωνύμιο της χαμένης συνοικίας προήλθε από την ιστορική βρύση που υπήρχε σε κεντρικό σημείο της και εξασφάλιζε στους κατοίκους της νερό, το οποίο ήταν από την αρχαιότητα μεγάλος «πονοκέφαλος» για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Το Βρυσάκι, που ήταν κάτω από την Ακρόπολη, ήταν μια ζωντανή γειτονιά με 300 περίπου κατοίκους και καμιά 80αριά σπίτια, που όλοι μαζί αποτελούσαν μια οικογένεια που γιόρταζε, γλεντούσε, την περίοδο 1931-1939 που όλα χάθηκαν!

Η συνοικία αυτή μαζί με τα σπίτια, τα δρομάκια και τις εκκλησίες του, κατεδαφίστηκε για να έρθει στο φως η Αρχαία Αγορά, μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές του 20ού αιώνα, που ξεκίνησε το 1931. Το Βρυσάκι είχε δύο μεγάλες πλατείες, την πλατεία Θησείου, η οποία πήρε το όνομά της από τον γειτονικό ναό Θησείον και τη μακρόστενη πλατεία της Στοάς των Γιγάντων, που δημιουργήθηκε λόγω των ανασκαφών γύρω από τα κολοσσιαία αγάλματα.