Εδώ οι παντρεμένες γυναίκες “πατούν πόδι” στους άνδρες… Και καφενείο και χαρτιά…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι από τις 8 Ιανουαρίου του 1964. Απεικονίζονται γυναίκες να παίζουν χαρτιά σε καφενείο στις Σέρρες.

Μία διαφορετική ημέρα ξημερώνει κάθε χρόνο για τις γυναίκες στις περιοχές του νομού Σερρών, Νέα Πέτρα, Μονοκκλησιά και Χαρωπό.  Την ημέρα αυτή, 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται το έθιμο της “Μπάμπως” η “Βρεξούδια”, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, ενώ οι άνδρες παραμένουν στα σπίτια τους… Είναι η “Ημέρα της Γυναικοκρατίας”…

Κατά την ημέρα αυτή, όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού, κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας), μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Μπάμπω λέγεται η γηραιότερη γυναίκα του χωριού, που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής.

Στη συνέχεια, σχηματίζοντας πομπή, με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί, την περιφέρουν στην πλατεία. Κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, γιατί τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για αντρικά αυτιά. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στη συνέχεια θα δημοπρατήσουν.

Μετά το πέρας της πομπής ακολουθεί γλέντι “κεκλεισμένων των θυρών”, με σκωπτικά τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί, μέχρι τελικής πτώσης! Σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα “Θεσμοφόρια” και περισσότερο τα “Αλώα”, που γίνονταν στην Αθήνα την ίδια εποχή. Φωτογραφία από το αρχείο Keystone-France/Gamma-Rapho και αναδημοσιεύεται από το “Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις”.