Και για το σάκχαρο και για την πίεση… Προσοχή πόσο καταναλώνετε…

Διατροφή

Μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα μελετούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βότανα για να βρουν την επίδρασή τους στην υγεία. Έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν ορισμένα βότανα τα οποία όντως προστατεύουν τον οργανισμό μας. Και από τα πρώτα στη λίστα έχουν τον μαϊντανό, που χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σας, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο μαιντανός περιέχει τη μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταναλώνοντας σε καθημερινή βάση λίγο μαϊντανό, μειώνουμε ή σταθεροποιούμε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αποτρέποντας το ρίσκο εμφάνισης υπέρτασης. Το πράσινο βότανο, είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

Όμως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται δε περισσότερη εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες. Η υπερβολική κατανάλωση μαϊντανού θα πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα από τις έγκυες γυναίκες.