Επιστήμονες: Ποιοι πρέπει να προσέχουν με το αγελαδινό γάλα, τα φιστίκια και τις γαρίδες

Διατροφή

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων, η ευαισθησία σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα φιστίκια, θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική αιτία καρδιακών παθήσεων. Μάλιστα, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους που ενέχουν το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν χιλιάδες ενήλικες σε βάθος χρόνου και διαπίστωσαν ότι όσοι παρήγαν αντισώματα IgE ως απάντηση στα γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετιζόταν με καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν λαμβάνονταν υπόψη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Η ισχυρότερη σύνδεση ήταν για το αγελαδινό γάλα, ενώ σημαντική ήταν η σύνδεση αυτή και σε όσους κατανάλωναν τακτικά φιστίκια και γαρίδες.

Ενώ τα αντισώματα αυτά προκαλούν σε ορισμένους ανθρώπους σοβαρές τροφικές αλλεργίες, πολλοί ενήλικες που τα παράγουν δεν έχουν εμφανή τροφική αλλεργία. Η έρευνα διαπίστωσε μάλιστα ότι η ισχυρότερη σχέση με τον καρδιαγγειακό θάνατο ήταν σε άτομα που είχαν τα αντισώματα, αλλά συνέχιζαν να καταναλώνουν τακτικά το τρόφιμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχαν σοβαρή τροφική αλλεργία. Πηγή περιοδικό «The Journal of Allergy and Clinical Immunology».