Πρέπει υγιείς άνθρωποι να λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη; Τι αναφέρει έρευνα επιστημόνων

Υγεία

Η ασπιρίνη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα. Θεωρείται ως ένα από τα κυριότερα φάρμακα που έχουν ανακαλυφθεί, ενώ σήμερα κανένα φάρμακο δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όσο η ασπιρίνη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν υγιείς άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη ως πρόληψη για καρδιαγγειακά ζητήματα. Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων, η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης συσχετίστηκε με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναιμίας, καθώς και με μείωση της φερριτίνης ή των επιπέδων σιδήρου στο αίμα σε υγιείς κατά τα άλλα ηλικιωμένους.

Περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αναφέρει προληπτική χρήση ασπιρίνης. Μία από τις επιπλοκές της χρήσης αυτής είναι ο αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή αιμορραγία, ιδίως γαστρεντερική.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης διεξήγαν ανάλυση σε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή λήψης ασπιρίνης σε 19.114 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Στους συμμετέχοντες ανατέθηκε να λαμβάνουν 100 mg ασπιρίνης ημερησίως ή εικονικό φάρμακο.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης αναιμίας ήταν 23,5% μεταξύ εκείνων που λάμβαναν χαμηλή δόση ασπιρίνης και συνοδευόταν από μικρή μείωση της μέσης αιμοσφαιρίνης και μεγαλύτερη μείωση της συγκέντρωσης φερριτίνης. Πηγή, περιοδικό «Annals of Internal Medicine».