Έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου για να θαυμάσουν… την κοιλιά του βοδιού. Εικόνες

Ο τόπος μας

Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω…

Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.

Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, «εκεί που ζουν τα βόδια». Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά.  Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού.

Είναι ένας μοναδικής ομορφιάς φυσικός κολπίσκος! Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000.

Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου

Σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για την παραλία όπου, σύμφωνα με την «Οδύσσεια», προσάραξε το πλοίο του Τηλέμαχου όταν ερχόταν από την Ιθάκη για να ρωτήσει τον Νέστορα, τον βασιλιά της Πύλου, για την τύχη του αγνοούμενου Οδυσσέα. Σε μεταγενέστερη επιγραφή σώζεται και η ονομασία Βούβοτα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το σημερινό «Βοϊδοκοιλιά» να είναι νεότερη επινόηση, λόγω της ομοιότητας της καμπυλότητας του σχήματος με κοιλιά βοδιού.