Εντυπωσιακό. 40.000 πτηνά, από την Βόρεια Ευρώπη, ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα του Έβρου

Ο τόπος μας

Στο Δέλτα του Έβρου πραγματοποιήθηκαν οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου. Εκτιμήθηκε ο συνολικός πληθυσμός των πουλιών που ξεχειμωνιάζουν στον υγρότοπο.Συνολικά μετρήθηκαν πάνω από 40.000 πουλιά, τα οποία αυτή την εποχή μετακινούνται από την Βόρεια Ευρώπη προς  πιο ζεστές περιοχές της Αφρικής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σταματούν στο Δέλτα για ανάπαυση και τροφή  στους πλούσιους και ασφαλείς βιότοπους του υγροτόπου.

Ξεχωρίζει η παρουσία των 78 νανόχηνων, μεταξύ αυτών και του γνωστού σε όλους μας Mr Blue που φέρει δορυφορικό πομπό, που αυτή την περίοδο ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα του Έβρου.

Συνολικά παρατηρήθηκαν 54 είδη. Οι πιο πολυπληθείς όπως πάντα ήταν οι πάπιες, πρασινοκέφαλες, σφυριχτάρια, χουλιαρόπαπιες, κιρκίρια.

Αρκετές οι χήνες (ασπρομέτωπες και σταχτόχηνες) και τα αρπακτικά. Μεταξύ άλλων στικταετοί, ψαραετός, θαλασσαετός, γερακίνες, καλαμόκιρκοι και χειμωνόκιρκοι. Τα τρία είδη των κύκνων (βουβόκυκνοι, νανόκυκνοι και αγριόκυκνοι) αρχίζουν να αυξάνονται στο Δέλτα καθώς ο χειμώνας αγριεύει. Πολλά και τα παρυδάτια με πολυπληθέστερα αυτών τις νανοσκαλίδρες, λασποσκαλίδρες, τουρλίδες, αβοκέτες, στρειδοφάγους και αργυροπούλια.

Επίσης ξεχειμωνιάζουν τα αγαπημένα σε όλους φοινικόπτερα και τα οποία κάθε χρόνο κοσμούν με την ομορφιά τους τον υγρότοπο και του δίνουν μια ακόμη πιο ωραία πινελιά στην καλύτερη εποχή του χρόνου! Φωτογραφίες του Π. Ιωαννίδη και αναδημοσιεύονται από το Δέλτα Έβρου

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα στη σκηνή, πουλί, ουρανός, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Σύνολο επισκέψεων 534 , Σήμερα 5