Η ευθύνη της αντισύλληψης δεν θα βαραίνει μόνο τις γυναίκες… Ετοιμάζουν χάπι και για τους άνδρες

Υγεία

Φαίνεται πως οι εξελίξεις οδηγούν στο ότι η ευθύνη της αντισύλληψης δεν θα βαραίνει μόνο τις γυναίκες…

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης ενός αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες. Εχουν παρουσιαστεί διάφορα σκευάσματα αλλά αυτό που φαίνεται ότι μοιάζει περισσότερο υποσχόμενο είναι το χάπι που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Με δημοσίευση τους οι ερευνητές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποίησαν.

Το χάπι ήταν 99 τοις εκατό αποτελεσματικό από το στόμα για μόλις τέσσερις εβδομάδες. Πρόκειται για ποσοστό αποτελεσματικότητας ίδιο με τα αντισυλληπτικά χάπια για τις γυναίκες. Το επίσης πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το χάπι φάνηκε να μην έχει παρενέργειες, χάρη στην έλλειψη ορμονών. Ακόμη και όταν δόθηκαν υποερβολικές δόσεις του φαρμάκου δεν έκαναν την εμφάνιση τους παρενέργειες.

Το χάπι λειτουργεί μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη από τη δέσμευση της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σπέρματος και τη γονιμότητα και ουσιαστικά προκαλεί στείρωση. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποστειρωτική επίδραση του χαπιού θα μπορούσε να αντιστραφεί πλήρως μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες από τη διακοπή του φαρμάκου.

Στα πειράματα που έγιναν μετά από αυτό το χρονικό σημείο τα αρσενικά ποντίκια μπόρεσαν να γονιμοποιήσουν θηλυκά και να γεννηθούν υγιή ποντίκια. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα τη νέα φάση δοκιμών που θα γίνουν αυτή την φορά σε ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι στις 46 χώρες της Ευρώπης, μόνο το 57% των γυναικών χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης. Επιπλέον, το ένα τρίτο των κυήσεων είναι ανεπιθύμητες.