Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στη Σύρο και απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου του 1972 στη Νίκαια Αττικής. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας της Άνω Σύρου που, με το εκπληκτικό ταλέντο του, κατάφερε να διαγράψει μία μοναδική πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής.
Ο μουσικοσυνθέτης αγαπούσε πάρα πολύ τον τόπο καταγωγής του και ενδεχομένως αυτός να είναι ένας ακόμα λόγος για την τεράστια αγάπη που του δείχνουν οι Συριανοί κάθε ηλικίας ακόμα και σήμερα…
Σε ένα παραδοσιακό σπίτι, στην Άνω Σύρο, στεγάζεται από το 1995 το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη. Στον επάνω όροφο εκτίθενται φωτογραφίες, έργα, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του μουσικοσυνθέτη, ενώ στον κάτω προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου ημίωρο ντοκιμαντέρ με θέμα τον γνωστό ρεμπέτη
Η ιδέα για τη δημιουργία του είχε συλληφθεί από παλιά, όταν δόθηκε το όνομά του σε ένα δρόμο της Απάνω Χώρας και το 1987 επανήλθε στο προσκήνιο, όταν διαμορφώθηκε και η ομώνυμη πλατεία με την προτομή του με σκοπό να τιμήσει το μεγάλο τροβαδούρο και μουσικοσυνθέτη, που γεννήθηκε στην Άνω Σύρο το 1905 και ο οποίος έγινε γνωστός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα ρεμπέτικα τραγούδια του, ιδίως με την «Φραγκοσυριανή».
Πρόκειται για ένα παλαιό διώροφο σπίτι στον κεντρικό δρόμο της Απάνω Χώρας, στην οδό Αγίου Σεβαστιανού 3, το οποίο αναπαλαιώθηκε, προκειμένου να φιλοξενήσει τα προσωπικά αντικείμενα του Μάρκου Βαμβακάρη.
Οι φίλοι του Μάρκου θα συναντήσουν στο Μουσείο, φωτογραφίες και προσωπικά ενθυμήματά του, το διαβατήριο που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει, την ταυτότητά του, ρούχα και παπούτσια του (ο Μάρκος λάτρευε τα παπούτσια – είχε δε περί τα 50 ζευγάρια) χειρόγραφα κείμενα, το δαχτυλίδι και το ρολόι του, εργαλεία του (τανάλιες, μαχαιράκια κ.λ.π.) που κρατούσε, όταν δεν είχε αγκαλιά το μπουζούκι του, ακόμη και κάποια πολύ προσωπικά αντικείμενα, που παραχωρήθηκαν από την οικογένειά του.
Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης φιλοδοξεί, μέσα από το Μουσείο, να κάνει ακόμη περισσότερο γνωστή, τη ζωή και την τέχνη του Μάρκου Βαμβακάρη, που παρουσιάζουν ένα θαυμάσιο πεδίο για έρευνα και ίσως ακόμη να κλονίσει κάποιους εύκολους χαρακτηρισμούς όπως το «τραγούδι του τεκέ και της φυλακής» και κάποιες θεωρίες σχετικά με το ρεμπέτικο τραγούδι και την ιστορία του.
Σύνολο επισκέψεων 4,201 , Σήμερα 1