Ο βράχος που τραβά όλα τα βλέμματα… Και όμως μοιάζει με γριά, όπως θέλουν οι θρύλοι… Εικόνες

Ο τόπος μας

Είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου, με μία απόκοσμη ομορφιά και γαλαζοπράσινα νερά. Είναι η παραλία “Της Γριάς το Πήδημα” και πίσω της κρύβει τους δικούς της θρύλους που διατηρούνται από γενιά σε γενιά και μένουν ζωντανοί. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραλίας, εκτός από τα πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα νερά της, είναι ο απόκοσμος βράχος με το περίεργο σχήμα, που μοιάζει να την επιβλέπει.

Η αλήθεια είναι ότι με το πρώτο άκουσμα, το όνομα αυτό προκαλεί εντυπώσεις. Πώς μια παραλία μπορεί να «κουβαλάει» μια τέτοια ονομασία. Τι είδους ιστορία μπορεί να έχει δώσει την έμπνευση στον κόσμο ώστε να την ονομάσει έτσι. Οι επικρατέστερες εκδοχές για το όνομα είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, στην περίοδο της τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι θέλοντας να κατακτήσουν το κάστρο της Φανερωμένης, όπου έμεναν οι κάτοικοι, επιστράτευσαν ένα σχέδιο, χρησιμοποιώντας ως «δούρειο ίππο» μία ηλικιωμένη γυναίκα και μία έγκυο.

Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με το σχέδιο, ζήτησαν βοήθεια και όταν οι κάτοικοι άνοιξαν τις πύλες του κάστρου για να μπουν μέσα, μαζί τους μπήκαν και οι Τούρκοι σκοτώνοντας πολλούς από τους κατοίκους. Η γριά, λοιπόν, δεν άντεξε τις τύψεις για το κακό που προκάλεσε κι έτσι αυτοκτόνησε, πηδώντας στην παραλία αυτή από ψηλά. Εξ’ ου και το «Της Γριάς το Πήδημα».

Της Γριάς το Πήδημα έχεις τους δικούς της θρύλους να διηγηθεί στους  επισκέπτες – Newsbeast

Η άλλη εκδοχή θέλει μία ηλικιωμένη γυναίκα να μην άντεξε τον θάνατο του τρίτου συζύγου της και αυτοκτόνησε στα νερά της παραλίας. Μάλιστα, όπως λένε και οι ντόπιοι, ο πανύψηλος βράχος που δεσπόζει στην παραλία, αν τον δεις από κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία, μοιάζει με μία ηλικιωμένη γυναίκα που φορά μαντήλι.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από συγκεκριμένες οπτικές γωνίες, ο πελώριος αυτός πετρώδης όγκος μοιάζει με μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία θρηνεί…

Την παραλία μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκι από τον όρμο Κορθίου ή και οδικώς από το ίδιο μέρος και μέχρι ενός σημείου καθώς στα τελευταία 5 λεπτά της διαδρομής χρειάζεται να τα διασχίσετε πεζοί.

Παραλία Της Γριάς το Πήδημα - More Greece

Σύνολο επισκέψεων 1,855 , Σήμερα 7