Η κατασκευή του… απελευθέρωσε κατάρες. Η ιστορία που κρύβει…

Ταξιδεύοντας...

Δεν λείπει από καμία σχεδόν φωτογραφία της πλατείας Μοναστηρακίου. Αν και ο όγκος του είναι επιβλητικός, λίγοι έχουν επισκεφθεί το εσωτερικό του και γνωρίζουν την ιστορία του.

Πρόκειται για το Τζαμί Τζισταράκη (ή Τζισδαράκη). Είναι οθωμανικό τζαμί στην πλατεία Μοναστηρακίου, στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και στεγάζει τη Συλλογή Κεραμικής του Β. Κυριαζόπουλου.

Το τζαμί κατασκευάστηκε το 1759 από τον Οθωμανό διοικητή της Αθήνας, Μουσταφά Αγά Τζισταράκη. Λέγεται ότι προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ασβέστη για την ανέγερση του τζαμιού, χρησιμοποίησε έναν από τους κίονες της βιβλιοθήκης του Αδριανού, που βρίσκεται δίπλα.

Στο Χρονικό του Ανθίμου αναφέρεται ότι προήλθε από «μίαν κολόναν απ’ εκείνας του Αδριανού», την οποία και ανατίναξαν. Οι Τούρκοι δε συμφωνούσαν με οποιαδήποτε μετακίνηση ή καταστροφή αρχαίων μνημείων, καθώς θεωρούσαν μια τέτοια πράξη ιερόσυλη. Έτσι η πράξη αυτή οδήγησε στην καθαίρεση του Αγά Τζισταράκη από τους Τούρκους, καθώς θεωρήθηκε ότι θα απελευθέρωνε κατάρες… Μια επιδημία πανώλης τον επόμενο χρόνο αποδόθηκε σε αυτό το γεγονός…

Σύνολο επισκέψεων 1,387 , Σήμερα 1