Τελικά, επηρεάζει η ακτινοβολία των κινητών την ανδρική γονιμότητα; Τι επισημαίνουν έρευνες

Υγεία

Τελικά η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα; Και το ερώτημα προκύπτει από το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πολλές ανεξήγητες πτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος σε πολλές χώρες… Οι επιστήμονες αναζητούν αν μπορεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF EMR) από τις συσκευές να παίζει ρόλο.

Όταν στο παρελθόν έγιναν αναφορές για τη χρήση κινητών και την πιθανότητα πρόκλησης όγκων στον εγκέφαλο, με τις μελέτες να χρειάζονται ωστόσο περισσότερα χρόνια χρήσης και έρευνας για να οδηγηθούν σε συμπεράσματα, οι περισσότεροι στράφηκαν στα hands-free, τα Bluetooth και άλλες τεχνολογίες, ώστε να κρατούν το κινητό μακριά από τον εγκέφαλο.

Το κακό είναι ότι κρατώντας το κινητό μακριά από το αυτί, οι περισσότεροι άντρες το έφεραν ασυναίσθητα πιο κοντά στα γεννητικά όργανα, κρατώντας το στο χέρι ή στην τσέπη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλες τις μελέτες, συμπεριλαμβάνοντας περίπου 150 δείγματα σπέρματος και βρήκαν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών σχετιζόταν με μειωμένη κινητικότητα και βιωσιμότητα σπέρματος, αλλά όχι απαραίτητα χαμηλότερη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εντοπίστηκε μείωση 8%, η οποία από μόνη της μπορεί να μην μεταφράζεται σε μειωμένη γονιμότητα, εκτός κι αν υπάρχει ήδη μια οριακή κατάσταση στο σπερμοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες,  ότι καλό θα ήταν να αποφεύγετε να βάζετε το ενεργοποιημένο κινητό σας στην τσέπη του παντελονιού σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν έχετε ήδη προβλήματα γονιμότητας. Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες έκθεσης που υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή και μπορεί να δρουν αθροιστικά.

Το Wi-Fi, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να αποτελεί πρόβλημα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σπέρματος από περισσότερους από 1000 ανθρώπους και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων με κινητικότητα παρουσιάστηκε μειωμένος στην ομάδα συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσε ασύρματο δίκτυο σε σχέση με την ομάδα που δεν χρησιμοποιούσε.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν τελικά η ακτινοβολία επηρεάζει ή όχι τη γονιμότητα.

Σύνολο επισκέψεων 1,848 , Σήμερα 3