Για αυτό θεωρείται το πιο σπάνιο τυρί στην Ελλάδα… “Λιώνουν” για να το παρασκευάσουν

Διατροφή

Το μανούρι Βλάστης Κοζάνης είναι ένα από τα πιο σπάνια τυριά στην Ελλάδα, καθώς το προϊόν υπάρχει για κάποιο διάστημα του έτους και σε μικρές ποσότητες.

Όπως διευκρινίζουν οι τοπικοί κτηνοτρόφοι η παρασκευή του γίνεται κατά την περίοδο από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και το γάλα έχει τη σωστή και απαραίτητη ποσότητα λίπους, που δίνει τελικά το μοναδικό μανούρι Βλάστης.

Το μυστικό για ένα καλό μανούρι είναι να πετύχεις το “μπάτζο”, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί. Ο κτηνοτρόφος που ξέρει την τέχνη και θέλει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γνωρίζει εξαρχής ότι για την παρασκευή του θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντέξει το τρέμουλο στα πόδια από την πολύωρη ορθοστασία, αλλά και το κάψιμο που θα νοιώθει στα χέρια και το πρόσωπό του.

Το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης διαδικασίας, στη διάρκεια της οποίας ο κτηνοτρόφος χρειάζεται να παραμείνει επί ώρες πάνω από τη φωτιά που καίει ώς και στους 89 βαθμούς Κελσίου, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες της Γιορτής Μανουριού στη Βλάστη Κοζάνης, που επιστρέφει ύστερα από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας.

Έτσι, αύριο, στις 21:00, στην κεντρική πλατεία του χωριού, όσοι τυχεροί βρεθούν εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία αλλά και να γευτούν ένα από τα νοστιμότερα τυριά.