“Όπως σε ξέρει το φιλί κανένας δε σε ξέρει”… Δεν είναι μόνο ένδειξη αγάπης. Βελτιώνει και την υγεία

Σαν Σήμερα Υγεία

Η σημερινή ημέρα, η 6η Ιουλίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού… Το φιλί είναι ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας προς τον σύντροφο μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει και πολλές θετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Τα χείλη είναι γεμάτα από αισθητήριους νευρώνες που δραστηριοποιούνται όταν τα ακουμπάνε τα χείλη κάποιου άλλου. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην έκκριση μιας ορμόνης που σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο. Έτσι το φιλί αποτελεί την καλύτερη έκφραση αγάπης και έρωτα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ μας κάνει και καλό στην υγεία!

Άλλωστε ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης είχε πει: “Όπως σε ξέρει το φιλί κανένας δε σε ξέρει”.

Τι μας προσφέρει το φιλί:

1. Μειώνει το στρες

Με τα φιλιά μειώνεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, και αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης (φυσική ορμόνη του οργανισμού που συνδέεται με το συναίσθημα της χαράς και της ευεξίας). Το φίλημα μειώνει το άγχος και έχει παρόμοια οφέλη με τον διαλογισμό.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Με τα φιλιά διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες, κάτι το οποίο βοηθά στο να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.

3. Μειώνει τη χοληστερίνη

Το φιλί μειώνει το στρες και αυξάνει τα επίπεδο ενδορφίνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του αίματος και να γίνεται πιο γρήγορος ο καρδιακός ρυθμός, με αποτέλεσμα τη μείωση της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης (χοληστερίνης).

4. Μειώνει τον πόνο

Κουρασμένοι , με πονοκέφαλο και πόνο στη μέση μετά από μια δύσκολη μέρα; Πάρτε δυο φιλιά από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και αφήστε στην άκρη τα παυσίπονα! Με τα φιλιά εκκρίνονται ενδορφίνες, ή αλλιώς ενδογενείς μορφίνες του οργανισμού, που καταπολεμούν τον πόνο σαν την μορφίνη, χωρίς παρενέργειες! Αλλά και η ίδια λειτουργία της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, ιδιαίτερα στον πονοκέφαλο και τους πόνους της περιόδου.

Το φιλί στον λαιμό

5. Βελτιώνει τη διάθεση αυξάνοντας τις ορμόνες της χαράς και της ευεξίας

Τα φιλιά κάνουν τον εγκέφαλο να εκκρίνει ένα ελιξίριο φυσικών χημικών –τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη, την ωκυτοκίνη- που σχετίζονται με το συναίσθημα της χαράς και της ευεξίας και που επίσης βοηθάνε στο να δεθούν συναισθηματική δύο άνθρωποι. Η ωκυτοκίνη ονομάζεται και ‘ορμόνη της αγάπης’, επειδή έχει βρεθεί ότι όσο υψηλότερο το επίπεδό της στον οργανισμό, τόσο περισσότερη ικανότητα να αγαπήσει, να δεθεί συναισθηματικά και να παραμείνει πιστό στη σχέση του το άτομο αυτό. Ξέρατε ότι το φιλί ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τις περιοχές που σχετίζονται με την ανταμοιβή αλλά και τον εθισμό;

6. Βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι ζευγάρια που αφιέρωσαν 6 εβδομάδες στο να φιλιούνται και τήρησαν αυτή την προτεραιότητα του φιλήματος, είχαν μειωμένα επίπεδα στρες, χοληστερόλης και καλύτερη ποιότητα σχέσης. Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια, λοιπόν!

To φιλί στην κορυφή του κεφαλιού

7. Καίει θερμίδες

Και όμως, ένα παθιασμένο φιλί σας βοηθάει να χάσετε 8-16 θερμίδες. Πάντως, καλό θα ήταν να συνεχίσετε το γυμναστήριο…

8. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άντρες που παίρνουν ένα παθιασμένο φιλί πριν φύγουν για τη δουλειά τους κερδίζουν περισσότερα χρήματα! Αυτό, λένε οι ερευνητές, δείχνει ότι το φιλί –και πιθανότατα η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή- κάνει τους ανθρώπους πιο χαρούμενους, τονώνει την αυτοπεποίθησή τους με αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους.

9. Τονώνει τους μυς του προσώπου και μειώνει τις ρυτίδες

Για να φιληθούμε δραστηριοποιούνται 34 μυς του προσώπου και 112 μυς που σχετίζονται με τη στάση του σώματος! Έτσι, ένα παθιασμένο φιλί σας βοηθάει να σφίξετε τους μυς στο λαιμό και γύρω από το στόμα, με αποτέλεσμα να πετύχετε ένα πιο ‘σφιχτό’ πρόσωπο!

10. Συμβάλλει στη μακροβιότητα

Έχει βρεθεί ότι τα ζευγάρια που φιλιούνται σε καθημερινή βάση ζούνε 5 χρόνια περισσότερο σε σχέση με τα ζευγάρια που δε φιλιούνται τακτικά.

11. Δείχνει πόσο συμβατοί είστε με τον/τη σύντροφό σας

Το φιλί αποτελεί ένα μέτρο που δείχνει πόσο πολύ σας τραβάει ερωτικά ένα άτομο. Όλοι οι άνθρωποι θυμούνται το πρώτο τους ερωτικό φιλί! Πολλές σχέσεις δεν έχουν προχωρήσει επειδή το πρώτο φιλί ήταν καταστροφικό! Οι γυναίκες μάλιστα κρίνουν ερωτικά τον άντρα από το πώς φιλάει και θεωρούν ότι το φιλί είναι σημαντική ένδειξη αν η σχέση τους πάει καλά.

12. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το φίλημα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα (εκτός βέβαια και αν σας φιλήσει κάποιος που είναι άρρωστος!). Η ανταλλαγή σάλιου που γίνεται μέσω του φιλιού είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταλλάξετε με κάποιον… μικρόβια! Έτσι, γίνεται μια διαδικασία φυσικού εμβολιασμού, αφού ο οργανισμός σας θα αναπτύξει αντισώματα εναντίον των συγκεκριμένων μικροβίων και έτσι θα θωρακιστείτε και δε θα αρρωσταίνετε!

13. Μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις

Το φιλί μειώνει τα αντισώματα IgE στο αίμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα (πχ, φτέρνισμα, δακρυσμένα μάτια). Έτσι, το φίλημα μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν αλλεργίες που σχετίζονται με τη μύτη και το δέρμα.