Το σπίτι της ζωής και της δημιουργίας ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ζωγράφους… Εικόνες

Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου 1910, γεννιέται ο Γιάννης Τσαρούχης, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους.

Ο Τσαρούχης έκανε γνωστή τη λαϊκή παράδοση και τη βυζαντινή τέχνη πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Υπήρξε, εκτός από ζωγράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, ενδυματολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής αρχαίων τραγωδιών, με το έργο του να εκτίθεται ακόμα και σήμερα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Το Μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη βρίσκεται στο Μαρούσι, στην οδό Πλουτάρχου 28. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό σπίτι με αυλή όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Έλληνας ζωγράφος.

Το έχτισε, με δικά του σχέδια, το 1965, ως το 1967 ήταν αποκλειστικά το εργαστήριο του κι ύστερα έζησε σε αυτό όταν επέστρεψε από τη Γαλλία, από το 1981 ως τον θάνατό του, το 1989.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

Το 1981 ίδρυσε το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και δώρισε σε αυτό το σπίτι του, το αρχείο του και 5.000 έργα του. Σε αυτό το σπίτι ζούσε, ζωγράφιζε και, για έναν περίπου μήνα κάθε χρόνο άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό, κάθε φορά παρουσιάζοντας μια καινούρια έκθεση. Από αυτό το σπίτι – μουσείο πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, η Μερκούρη, ο Εμπειρίκος, η Τσίγκου, ο Μπέκετ και άλλοι.

Το κτίριο κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και έργο Τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ οι συλλογές του φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη.

Το Ίδρυμα Τσαρούχη έχει οργανώσει ως σήμερα περισσότερες από 50 εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει με σημαντικά έργα του σε εικαστικούς θεσμούς σε όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες παιδιά και νέοι έχουν παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις του.

Σύνολο επισκέψεων 563 , Σήμερα 1