Αυτή η ελληνική ταινία θα διεκδικήσει βραβείο Όσκαρ… Δείτε το trailer…

Πολιτισμός

Μια θέση στα επόμενα βραβεία Όσκαρ, στην κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας μεγάλου μήκους, διεκδικεί ο Χρήστος Νίκου με το φιλμ «Μήλα». Η Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε κατά πλειοψηφία τη συγκεκριμένη ταινία «για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει».

Τα “Μήλα”, είναι η πρώτη, μεγάλου μήκους, ταινία του Χρήστου Νίκου, που αφηγείται το χρονικό μιας αναπάντεχης επιδημίας, όταν οι άνθρωποι μιας πόλης εμφανίζουν ξαφνική αμνησία. Πρόκειται για μια ελληνοπολωνική συμπαραγωγή, σε παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή στην οποία πρωταγωνιστούν ο Άρης Σερβετάλης κι η Σοφία Γεωργοβασίλη. Όπως λέει ο δημιουργός της “είναι μια ταινία που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο που αρκετοί άνθρωποι ξεχνούν παθαίνοντας αμνησία”. Ο βασικός ήρωας, ένας αμνησιακός άντρας γύρω στα 40, εισάγεται στο νοσοκομείο και αποδέχεται μια ιδιαίτερη πρόταση των γιατρών στην προσπάθειά του να αποκτήσει μια προσωπικότητα. Ένα φιλμ που αναρωτιέται για το πόσο επιλεκτική… είναι η μνήμη μας, για το αν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά που μας πληγώνουν, κι αν τελικά είμαστε όσα δεν ξεχνάμε…

Τα "Μήλα" του Χρήστου Νίκου, θα κάνουν πρεμιέρα... - Provocateur

Η Guardian, χαρακτηρίζει την ταινία «υπέροχα καυστική και ως μια τρομερά ανατριχιαστική αναπαράσταση μιας επιδημίας, αποτελώντας την πιο ταιριαστή επιλογή για το άνοιγμα του τμήματος του φεστιβάλ, […] που διακρίνεται για την ευγένεια των εικόνων της και τη διάθεσή της να ταξιδεύει».

Ο Χρήστος Νίκου ξεκίνησε να εργάζεται σε ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Πρώτη εξ αυτών ήταν ο Κυνόδοντας, του Γιώργου Λάνθιμου. Έπειτα ακολούθησαν επτά ταινίες, μεταξύ των οποίων και το “Πριν τα Μεσάνυχτα” (Before Midnight) του Richard Linklater. Ενδιάμεσα έγραψε και σκηνοθέτησε την μοναδική του, μικρού μήκους, ταινία, “KM”. Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Μια ταινία που ξεκινάει το διεθνές ταξίδι της ως ταινία έναρξης του Οrizzonti στο φεστιβάλ Βενετίας. Ταυτόχρονα η ταινία αυτή του έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και να εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο (Παράσιτα). Επόμενο βήμα του η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Δείτε το trailer της ταινίας

Σύνολο επισκέψεων 448 , Σήμερα 1