Έρευνες Γερμανών επιστημόνων για ελληνικό βότανο… Προστατεύει από το Αλτσχάιμερ;

Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια στις πλαγιές του Ολύμπου, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μ. καλλιεργείται το εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης βότανο, το τσάι του βουνού σιδερίτης, γνωστό σε όλους πλέον «Τσάι Ολύμπου». Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα που διαθέτει η Ελλάδα για την υγεία.

Έρευνες δείχνουν ότι το είδος αυτό έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis),  προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές.

Το απόλυτο θερμαντικό ρόφημα για το χειμώνα αποτελεί αποτελεσματικό καταπραϋντικό για το βήχα και βοηθά να αντιμετωπίζουμε φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού. Ο σιδερίτης, όπως το δηλώνει άλλωστε και η επιστημονική του ονομασία, είναι πηγή πολλών μετάλλων όπως σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και φλαβονοειδών.

Δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, γι’ αυτό και δεν έχει διεγερτική δράση. Αποτελεί εξαιρετικό μαλακτικό για το στομάχι και ανακουφίζει από δυσπεψίες και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Δρα προληπτικά σε πάρα πολλές ασθένειες όπως στην καθυστέρηση ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης και στην πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι εκχυλίσματα του σιδερίτη συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της μηχανικής αντοχής των οστών ενώ το ενδιαφέρον Γερμανών επιστημόνων συμπέρανε ότι είναι ικανά να εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες υπεύθυνες για την παθογένεση της νόσου Alzheimer. Μία από τις πιο υγιεινές συνήθειες που παραδοσιακά η ίδια, η ζωή μας έχει επισημάνει, το τσάι του βουνού με τα πολλά οφέλη του εντάσσεται σε έναν σύγχρονο τρόπο ζωής και μας βοηθά να πετύχουμε το ¨ευ ζην¨.

Σύνολο επισκέψεων 2,196 , Σήμερα 1