Το πρώτο τρόλεϊ στην Αθήνα. “… για να μην ταλαιπωρείται ο επιβάτης και να μην κινδυνεύει ο πεζός”…

Η Ελλάδα παλιά...

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1953, λειτούργησε η πρώτη γραμμή τρόλεϊ της Αθήνας στη διαδρομή Πατήσια – Αμπελόκηποι. Τα τρόλεϊ μπαίνουν στη ζωή της πόλης, μετά την κατάργηση των πρώτων γραμμών του τραμ.

Ύστερα από μερικές δοκιμαστικές διαδρομές, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου του 1953 μπήκαν επίσημα σε κυκλοφορία τα πρώτα τρόλεϊ της Αθήνας στη γραμμή 3 Πατήσια-Αμπελόκηποι, που έκαναν τη διαδρομή από πλατεία Κολιάτσου μέχρι την πλατεία Θων, τέρμα Αμπελοκήπων μέσω της Πανεπιστημίου και πάλι πίσω. Η γραμμή λειτουργούσε 16 ώρες το εικοσιτετράωρο, την εξυπηρετούσαν 38 τρόλεϊ και μεταξύ αφετηρίας και τέρματος υπήρχαν 16 στάσεις.

Με τα τρόλεϊ υποτίθεται ότι έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη λύση του συγκοινωνιακού προβλήματος της πρωτεύουσας «ώστε ο επιβάτης να μην ταλαιπωρείται και ο πεζός να μην κινδυνεύει».

Η εφεύρεση του τρόλεϊ χρονολογείται στις 29 Απριλίου 1882, όταν ο Βέρνερ φον Ζίμενς έθεσε σε λειτουργία το Ελέκτρομοουτ, το πρώτο τρόλεϊ του κόσμου. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

Σύνολο επισκέψεων 2,768 , Σήμερα 1