Τραγικό… Όταν κάποιοι πεινούν… το 45% φρούτων και λαχανικών πετιούνται σε χωματερές

Διατροφή

Κάθε χρόνο παγκοσμίως το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας υποσιτίζονται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το 45% περίπου από όσα φρούτα, λαχανικά, ρίζες και βολβούς παράγονται κατ’ έτος, οδηγούνται επίσης στα σκουπίδια. Σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πετιούνται 3,7 δισεκατομμύρια μήλα και 1 δισεκατομμύριο σακιά με πατάτες κάθε χρόνο.

Μαζί με κάθε ποσότητα τροφής που οδηγείται στα σκουπίδια, όπως επισημαίνει η WWF Ελλάς, πετιούνται και όλοι οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της όπως είναι το έδαφος, το νερό και η ενέργεια. Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι τα τρόφιμα που μένουν στο χωράφι ή καταλήγουν στις χωματερές παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η σπατάλη των τροφίμων ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενώ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εκλύονται περίπου 3,3 δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου εξαιτίας της αποσύνθεσης των τροφίμων. Μ’ άλλα λόγια, αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα κατατάσσονταν τρίτη στις συνολικές εκπομπές αερίων που συντελούν στην κλιματική κρίση, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Διαδώστε το Εδώ ζεις