Μετά από έρευνες 100 ετών… Η καθημερινή διατροφή της μακροζωίας έχει και… εκπλήξεις

Διατροφή

Οι επιστήμονες, αναζητώντας τη «διατροφή της μακροζωίας», φαίνεται πως εντόπισαν τα περισσότερα συστατικά που είναι και μέρος του κοινού μυστικού των αιωνόβιων κατοίκων της Μεσογείου.

Μετά από έρευνες πάνω από έναν αιώνα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν καταγράφουν τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή για να ζήσει κάποιος πολλά και καλά χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε εκατοντάδες μελέτες σχετικά με τη διατροφή, τις ασθένειες και τη μακροζωία σε πειραματόζωα και ανθρώπους και τις συνδύασαν με τις δικές τους μελέτες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά και τη γήρανση. Συμπεριέλαβαν επίσης στην έρευνα μελέτες σχετικά με δημοφιλείς διατροφές, όπως την κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων, την δίαιτα βασισμένη στον περιορισμό των συνολικών θερμίδων, χορτοφαγικές και vegan διατροφές καθώς και τη μεσογειακή διατροφή.

Και κατέληξαν ότι τα συστατικά της μακροζωίας περιλαμβάνουν “πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μερικά ψάρια, χωρίς κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λευκό κρέας, λίγη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, καλά επίπεδα πρόσληψης ξηρών καρπών και ελαιόλαδο, αλλά και λίγη μαύρη σοκολάτα”, σύμφωνα με τους ερευνητές – γεροντολόγους.

Ειδικότερα, οι βασικότεροι πυλώνες μιας υγιεινής διατροφής που θα μπορούσε να επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης από κυρίως φυτικές πηγές και αρκετά φυτικά λίπη για να προσληφθεί τουλάχιστον το 30% των ενεργειακών αναγκών.

Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο των γευμάτων, ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τα γεύματα μέσα σε διάστημα 11-12 ωρών, επιτρέποντας έτσι μια ημερήσια περίοδο νηστείας, και έναν κύκλο πέντε ημερών νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε 3-4 μήνες. Αυτές οι τακτικές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών.

Οι ομοιότητες του πιάτου της μακροζωίας με τη μεσογειακή διατροφή είναι προφανείς. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η διατροφή της μακροζωίας θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία και τη σαρκοπενία.