Μπορεί να μην του φαίνεται… Είναι από τα μεγαλύτερα λιμάνια τουρισμού στη χώρα μας…

Ο τόπος μας

Το λιμάνι Κατάκολου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια τουρισμού στη χώρα, αφού προ πανδημίας είχε κάθε χρόνο πάνω από 250 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, που μετέφεραν χιλιάδες επιβάτες. Και προετοιμάζεται έτσι ώστε το καλοκαίρι να είναι ένα σύγχρονο λιμάνι.

Η θέση του λιμανιού χαρακτηρίζεται “προνομιακή” στο χάρτη της Μεσογείου. Είναι ουσιαστικά η πύλη εισόδου του “κορμού” του τουριστικού ρεύματος προς την Αρχαία Ολυμπία.

Τις περισσότερες φορές το λιμάνι του Κατάκολου γίνεται το πρώτο λιμάνι στην Ελλάδα που επισκέπτονται οι κρουαζιέρες και τις λιγότερες, είναι το τελευταίο στην επιστροφή. Επομένως, το λιμάνι, ως πρώτο λιμάνι επισκεπτών στη χώρα, μέσω κρουαζιέρας, έχει σημαντική αξία. Είναι εκ των πραγμάτων εθνικής σημασίας, άσχετα αν δεν έχει την υποστήριξη που θα έπρεπε ως τέτοιο.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού και έχουν προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντάσσονται στο περιφερειακό πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Αφορούν αναπλάσεις, αίθουσα υποδοχής που δεν υπάρχει, και παράλληλα θα υπάρχουν όλες οι υποδομές ασφάλειας, ενώ θα υλοποιηθούν και άλλες μικρές εργολαβίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας από το 2010 έως και το 2019 στο λιμάνι του Κατάκολου κατεγράφησαν 2.891 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, τα οποία μετέφεραν περισσότερους από έξι εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2020 κατεγράφησαν, λόγω των υγειονομικών μέτρων, μόλις 10 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που μετέφεραν περίπου 7.500 επιβάτες. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.