Ξεκίνησαν οι παραγγελίες… Πότε θα βρίσκονται στο «πόστο» τους. Οι τιμές

Και όμως συμβαίνει...

Στο χωριό του έλατου, τον Ταξιάρχη στη Χαλκιδική προετοιμάζονται για τις εορτές των Χριστουγέννων…

Στο ορεινό αυτό παραδοσιακό χωριό, που είναι χτισμένο στην «καρδιά» του Χολομώντα, στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι, ηλικίας από 20 έως και 80 χρόνων, ασχολούνται και με την καλλιέργεια έλατου και διαθέτουν στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έναρξη της περιόδου διακίνησης των δέντρων στα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, ωστόο, οι ελατοπαραγωγοί θα βρίσκονται στο «πόστο» τους για τη διάθεση των ελάτων στους Έλληνες πολίτες, μετά την 25η Νοεμβρίου.

Πάντως ξεκίνησαν ήδη τα τηλεφωνήματα για προπαραγγελίες δέντρων κυρίως από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ πολλοί έμποροι από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Ταξιάρχη και κλείνουν συμφωνίες με ελατοπαραγωγούς του ορεινού χωριού.

Οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη διέθεσαν, πέρυσι, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων κοντά στα 32.000 δέντρα. Οι τιμές εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, ήτοι κοντά στα 50 ευρώ περίπου τα έλατα ύψους έως δυόμιση μέτρα, 70-80 ευρώ μέχρι και τρία μέτρα και από 25 ευρώ για τα έλατα που δεν ξεπερνούν το ενάμιση μέτρο.

Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.