Επιστήμονες: Μπορεί σύντομα να ξανασυμβεί… Γιατί είχαμε κόκκινο και όχι πράσινο φως

Περιβάλλον

Μάρτυρες ενός εξαιρετικά σπάνιου φαινομένου έγιναν οι κάτοικοι του Βορείου Ημισφαιρίου, εξαιτίας δύο μαζικών εκτινάξεων μάζας πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου οι οποίες συνδυάστηκαν με υψηλή ταχύτητα ηλιακού ανέμου, πλήττοντας το μαγνητικό πεδίο της Γης και κάνοντας κόκκινο τον ουρανό.

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, αν και είχε προβλεφθεί, προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, αφού κατέληξε να γίνει ορατή σε γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου που είναι εξαιρετικά σπάνιο έως απίθανο να συμβεί.

Όπως δήλωσαν, η έντονη ηλιακή δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην επιφάνεια του Ήλιου, ενδεχομένως να προκαλέσει νέες εκτοξεύσεις μάζας πλάσματος, αποτελώντας μία ιδιαίτερη πρόκληση για τους επιστήμονες η πρόβλεψη ενός παρόμοιου φαινομένου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Συνολικά έγινε ορατό το Βόρειο Σέλας σε τουλάχιστον 12 πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καταλήγοντας μέχρι τα Βαλκάνια, την Ιταλία και την Ελλάδα, γεγονός που είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί.

Τα χρώματα του Βορείου Σέλαος κατά κανόνα εμφανίζονται κυρίως στις πολικές περιοχές της Γης, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν εξίσου ορατά και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου κατά την διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων. Το κυρίαρχο χρώμα είναι το πράσινο, που προκαλείται ύστερα από την αλληλεπίδραση των φορτισμένων σωματιδίων που προέρχονται από τον ηλιακό άνεμο με τα άτομα του οξυγόνου και του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Γης.

Όταν τα ηλεκτρόνια διεγείρουν άτομα οξυγόνου, τότε εκπέμπουν πράσινο φως. Όταν όμως έχουμε την αλληλεπίδραση των ηλεκτρονίων με άτομα οξυγόνου και κυρίως αζώτου σε μεγαλύτερα υψόμετρα, προκύπτει το κόκκινο χρώμα, το οποίο όμως κατά κανόνα θεωρείται σπάνιο. Ουσιαστικά, τα χρώματα του Βορείου Σέλας μπορούν να εμφανίσουν ποικιλία χρωμάτων, εξαιτίας της σύγκρουσης των σωματιδίων ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας με τα άτομα του οξυγόνου και του αζώτου στην ατμόσφαιρα της Γης. Παρά ταύτα για να γίνει ορατό το φαινόμενο δια γυμνού οφθαλμού, θα πρέπει η γεωμαγνητική καταιγίδα να είναι αρκετά ισχυρή.

Όταν προκύψει μία βίαιη και ξαφνική δραστηριότητα στον Ήλιο, όπως είναι για παράδειγμα οι ηλιακές εκλάμψεις, τότε εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μάζας πλάσματος οι οποίες ταξιδεύουν με την ταχύτητα του ηλιακού ανέμου που αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αν αυτή η μάζα πλάσματος καταλήξει προς την Γη, το μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, εκτρέπει σε μεγάλο βαθμό τα φορτιμένα σωματίδια.

Όμως δεν παύει να διαταράσσεται και να παραμορφώνεται, δημιουργώντας από την άλλη μεριά ένα εντυπωσιακό φαινόμενο όπως ήταν το χθεσινό. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ή και να επηρεάσει σημαντικά τα συστήματα των δορυφορικών επικοινωνιών. Πηγή Forecast Weather Greece.