Θα προλάβουν; Ένα από τα αρχαιότερα τεμένη του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει να καταρρεύσει…

Πολιτισμός

Σοβαρότατο πρόβλημα κατάρρευσης, αντιμετωπίζει το τέμενος Ορτά στη Βέροια, καθώς κατακόρυφες διαμπερείς ρηγματώσεις σε όλες τις τοιχοποιίες και διευρυμένες ρωγμές στον τρούλλο το καθιστούν στατικά ανεπαρκές. Προκειμένου να μην καταρρεύσει το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει ποσό ύψους 450.000 ευρώ για την αποκατάστασή του.

Το Τέμενος, ένα από τα αρχαιότερα του ελλαδικού χώρου, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στην πρόσφατα αποκαταστημένη και επισκέψιμη Παλαιά Μητρόπολη. Το Ορτά Τζαμί, (στην τουρκική γλώσσα σημαίνει “Κεντρικό Τζαμί”) είναι ένα οθωμανικό τέμενος του 15ου αιώνα στη πόλη της Βέροιας. Χτισμένο το 1490, το τζαμί είναι “ένα από τα πιο αξιοσημείωτα δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής” στην πόλη. Μπροστά από την κύρια είσοδο υπήρχε εντυπωσιακό προστώο, με μαρμάρινους, αράβδωτους κίονες που έφεραν οξυκόρυφα τόξα από κεραμικά πλακίδια.

Ο θόλος που ήταν κάποτε καλυμμένος με φύλλα μολύβδου, στηρίζεται σε οκταγωνικό τύμπανο που επικάθεται στους τέσσερις τοίχους του κτηρίου μέσω σφαιρικών τριγώνων. Το Ορτά Τζαμί είναι χτισμένο με πωρόλιθους μεγάλου μεγέθους και μάρμαρα, σπόλια παλαιότερων κτισμάτων, βυζαντινών και αρχαίων χρόνων.

 7,500 total views,  1 views today